ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Reuters: «Απίθανο» να επανεκκινήσει η Ινδία τις εξαγωγές εμβολιών μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο

«Απίθανο» να επανεκκινήσει η Ινδία τις εξαγωγές εμβολιών μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο
AP Photo/Mahesh Kumar A

Η Ινδία αποφάσισε να μην επανακκινήσει τις μαζικές εξαγωγές εμβολίων και να διαθέσει τα σκευάσματα που παράγει στον χειμαζόμενο από τον κορονοϊό πληθυσμό της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε την Τρίτη το πρακτορείο Reuters.

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα έφθασαν τα 278.719, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν το όριο των 25 εκατομμυρίων, καθώς το ινδικό στέλεχος συνεχίζει να καλπάζει και το επίπεδο των κρουσμάτων και των θανάτων ακόμη δεν έχει ισορροπήσει, συνεχίζοντας να σπάει ημερήσια ρεκόρ.

Προ της τραγικής αυτής κατάστασης η κορυφαία παραγωγός χώρα εμβολίων, χάρη στις ξένες φαρμακοβιομηχανίες εγκατεστημένες εκεί λόγω φθηνών εργατικών χεριών, σκοπεύει να αναστείλει τις μαζικές εξαγωγές σκευασμάτων κατά της Covid-19, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τρεις πηγές από την κυβέρνηση της χώρας.

Οι μαζικές εξαγωγές έχουν σταματήσει εδώ κι έναν μήνα, ώστε να διοχετευθούν τα εμβόλια στον εγχώριο πληθυσμό, με προτεραιότητα στη λήψη μιας δόσης από περισσότερους πολίτες και όχι στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις. Το πρόγραμμα εξαγωγών επρόκειτο να επανεκκινήσει τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, του μεγαλύτερου παρασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, δήλωσε ότι η εστίαση προς το παρόν είναι η παροχή εμβολίων στην εγχώρια αγορά. Στο παρελθόν αναμενόταν η επανεκκίνηση των αποστολών από τον Ιούνιο.

Μέχρι τον Απρίλιο η Ινδία είχε προσφέρει ή πωλήσει 66 εκατομμύρια δόσεις. Η διακοπή των εξαγωγών υποχρέωσε γειτονικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα αλλά και πολλές αφρικανικές χώρες να αναζητήσουν αλλού προσφορά εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει οργανώσει και διευθύνει το πρόγραμμα COVAX για την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, ζήτησε τη Δευτέρα τους παραγωγούς εμβολίων εκτός Ινδίας να αυξήσουν τις προσφορές τους δεδομένης της έλλειψης από την Ινδία.

Περίπου 140 εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να κατευθυνθούν από την Ινδία στο πρόγραμμα COVAX έως τα τέλη Μαΐου πλέον θα μείνουν εντός Ινδίας.

«Χρειαζόμαστε δόσεις αυτή τη στιγμή», είπε σε του έκκληση ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, προσθέτοντας ότι θα φτάσουν εκατομμύρια εμβόλια στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του 2021.

Η Unicef δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο παγκόσμιος μηχανισμός Covax, ο οποίος έχει στόχο τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο, είχε καθυστερήσει πολύ λόγω του περιορισμού των εξαγωγών της Ινδίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πρωτοβουλία Covax αναμενόταν να είχε παραδώσει 170 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τώρα, αλλά είχε διανείμει μόνο 65 εκατομμύρια.

«Η άνοδος της εγχώριας ζήτησης [στην Ινδία] σήμαινε ότι 140 εκατομμύρια δόσεις που προορίζονται για διανομή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως τα τέλη Μαΐου δεν μπορούν να προσεγγιστούν από τον Covax», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef ​​ Ενριέτα Φορ.