7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Κομισιόν: Απέρριψε τη ρήτρα αγοράς 100 εκατ. δόσεων της Johnson & Johnson

Απέρριψε τη ρήτρα αγοράς 100 εκατ. δόσεων της Johnson & Johnson
AP Photo/Mary Altaffer, File

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του περασμένου Μαρτίου δεν ενεργοποίησε ρήτρα αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού ενώ πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δωρίσει ακόμα 100 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, τις οποίες έχει ακόμα δικαίωμα να παραγγείλει. 

Οι σχετικές συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων καταδεικνύουν τη μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης που τρέφει η ΕΕ για το μονοδοσικό εμβόλιο που αρχικά είχε χαρακτηριστεί κρίσιμο για την πρόοδο των εμβολιασμών στην Ευρώπη ως το πλέον εύχρηστο. Ωστόσο έχει πλέον υποχωρήσει ως δεύτερη λύση λόγω προβλημάτων τόσο στην ασφάλεια όσο και στην προμήθειά του.

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters ότι η ΕΕ άφησε να παρέλθει η προθεσμία στα τέλη Μαρτίου για την προμήθεια ακόμα 100 εκατ. δόσεων του αμερικανικού εμβολίου, αποκαλύπτοντας έτσι μια ρήτρα του συμβολαίου προμήθειας που η εταιρία δεν είχε γνωστοποιήσει.

Βάσει της εν λόγω ρήτρας, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και είχε τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια, σε δύο ξεχωριστές παρτίδες των 100 εκατ. δόσεων. 

Η ρήτρα για την πρώτη παρτίδα των 100 εκατ. έληξε στα τέλη Μαρτίου, χωρίς η ΕΕ να την ενεργοποιήσει. Τώρα μένει να φανεί τι θα γίνει με τη δεύτερη παρτίδα, της οποίας η ρήτρα λήγει στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το αν θα γίνει ή όχι η σχετική παραγγελία στην Johnson & Johnson.

Εφόσον τελικά προβεί στην παραγγελία των πρόσθετων 100 εκατ. δόσεων, είναι πιθανόν αυτές να προσφερθούν σε φτωχότερες χώρες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πηγή: Reuters