Απειλές Ερντογάν κατά Χαφτάρ: «Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα»

Απειλές Ερντογάν κατά Χαφτάρ: «Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα»

Απειλές κατά του Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας πως ο Λίβυος στρατάρχης «δραπέτευσε από τη Μόσχα μετά τις συζητήσεις για την εκεχειρία», ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ εάν επαναλάβει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και των αδελφών μας στη Λιβύη».

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ΑΚP, o Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Χαφτάρ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα «είπε στην αρχή "ναι" στη συμφωνία, μετά έκανε πραξικόπημα στη διαπραγμάτευση και δραπέτευσε».

«Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα», πρόσθεσε ο Τ. Ερντογάν, «αν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης», τονίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη Λιβύη.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, υποστηρίζοντας τη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ.

«Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», σημείωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα να οδηγήσουν σε μια επ' αόριστον εκεχειρία στη Λιβύη, ο ίδιος θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», πρόσθεσε.

Μ. Τσαβούσογλου; «Φάνηκε ποιος θέλει πόλεμο στη Λιβύη και ποιος ειρήνη»

Την άρνηση του στρατάρχη Χαφτάρ να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας σχολίασε νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «με το να μην υπογράψει τη συμφωνία ο Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος ειρήνη στη χώρα». 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.