Ανυποχώρητη η Μέι, παρά το μπαράζ παραιτήσεων: Ή τη συμφωνία μου ή «άτακτο» Brexit ή παραμονή στην ΕΕ

Ανυποχώρητη η Μέι, παρά το μπαράζ παραιτήσεων: Ή τη συμφωνία μου ή «άτακτο» Brexit ή παραμονή στην ΕΕ

Σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Τερέζα Μέι να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για τη συμφωνία του Brexit προκαλούν οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις εξαιτίας της συμφωνίας της βρετανίδας πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την ώρα η πρωθυπουργός μιλά στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου προσπαθεί να υπερασπιστεί την συμφωνία.

Σε ένα πρώτο σχόλιο για τις παραιτήσεις ανέφερε «για κανένα από μας δεν είναι μια εύκολη κατάσταση», παράλληλα πρόσθεσε «κληρονόμησα ένα Brexit, χωρίς κανένα σχέδιο» μια ευθεία βολή στον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε την Τ. Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η κυβέρνηση... βρίσκεται σε χάος», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Από την πλευρά του ο Νάιτζελ Ντόντς του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας κατηγόρησε εκ νέου την Μέι «ότι με το σχέδιο της θα διαλύσει την Βρετανία». 

Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών 

Μέχρι τώρα τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει η σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, η υφυπουργός για το Brexit, η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η υπουργός Εργασίας, Έσθερ Μάκβει, ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα. 

Σημειώνεται πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας μετράει ήδη 18 παραιτήσεις από την κυβέρνησή της από τον περασμένο Νοέμβριο, 10 εκ των οποίων συνδέονται με την πολιτική της σχετικά με το Brexit. 

Η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εξέφρασε ανησυχίες για τη συμφωνία. 

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της η Σουέλα Μπρέιβερμαν

Η Έσθερ Μάκβει, η τρίτη υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα, τόνισε πως η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω με καλή συνείδηση τους όρους που προτάθηκαν για τη συμφωνία με την Ε.Ε., αναφέρει ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Twitter, παραθέτοντας την επιστολή παραίτησης. 

Η πρώτη παραίτηση λόγω διαφωνίας για το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, ήρθε λίγο νωρίτερα από υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2017, έχουν παραιτηθεί συνολικά 10 Υπουργοί και Υφυπουργοί με αφορμή το Brexit. 

Η Τερέζα Μέι κατάφερε χθες να αποσπάσει, έστω και κατά πλειοψηφία την έγκριση του υπουργικού της συμβουλίου για την «τεχνική συμφωνία» με την Ε.Ε., οδηγώντας την στη Βουλή. Εκεί, δηλαδή, όπου όλα δείχνουν ότι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για να την περάσει.

Όπως τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, πλέον οι επιλογές είναι καθαρές και είναι τρεις: Η έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας, η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και, τέλος, η ακύρωση του Brexit. Αυτή η τελευταία αναφορά της, μάλιστα, έκανε τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε. και της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος να υποστηρίξουν ότι το Brexit δεν είναι μη αναστρέψιμο.

Εργατικό Κόμμα: Η Μέι στερείται πλέον κύρους για να φέρει εις πέρας το Brexit

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής

Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από το πράσινο φως που έλαβε χθες η πρωθυπουργός της χώρας από το υπουργικό της συμβούλιο. 

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε πως η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να επισημοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit. 

Σε άλλη του ανάρτηση, αναφέρει: «Λέω στους Βρετανούς φίλους: όσο και αν με λυπεί το γεγονός ότι αποχωρείτε, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε αυτός ο αποχαιρετισμός να είναι όσο λιγότερο επίπονος γίνεται, τόσο για εμάς όσο και για εσάς». 

Σημειώνεται πως τη διεξαγωγή συνόδου είχε προτείνει εχθές, μέσω επιστολής του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Photo PA via AP