Μ. Τσαβούσογλου: Η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας

Μ. Τσαβούσογλου: Η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας

Για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου είναι ανύπαρκτη και «η Άγκυρα θα το αποδείξει», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ. νωρίτερα σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η εν λόγω περιοχή «βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή».

Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης»

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη» επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ.: όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία), το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. 

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τες κινήσεις στις οποίες προβαίνει προκειμένου να υποστηρίξει τα δικαιώματα της.

Επίσης, σύμφωνα  με πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» και το κανάλι Open, οι διερευνητικές επαφές που είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική πλευρά στα τέλη Αυγούστου, προς το παρόν ακυρώνονται. 

Συνάντηση Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ήταν συνέχεια των επαφών που είχαν τους τελευταίους μήνες με πιο πρόσφατη την τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 23 Ιουλίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Μπορέλ και ο Τσαβούσογλου αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για βασικά περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο δελτίο τύπου της ΕΥΕΔ αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιθυμούν να ενισχύσουν τις αμοιβαίες σχέσεις, αντιστρέφοντας την τρέχουσα αρνητική κατάσταση.