Άντονι Νταπίραν: Σε ελεύθερη πτώση τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ

Άντονι Νταπίραν: Σε ελεύθερη πτώση τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την άποψη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία έχουν υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια στο Χονγκ Κονγκ εκφράζει με συνέντευξη του στο Liberal.gr με αφορμή τα γεγονότα που συγκλονίζουν την πόλη κράτος, ο Άντονι Νταπίραν, ένας από τους κορυφαίους δικηγόρους εταιρικού δικαίου που ζει και εργάζεται στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ο Βρετανός δικηγόρος είναι επίσης συγγραφέας ενός εξόχως διαφωτιστικού πονήματος για την ιστορία των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από το 1997 όποτε και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Βρετανία.

- Η κρίση στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με αφορμή το νομοσχέδιο έκδοσης κρατουμένων στη Κίνα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από ακτιβιστές και ειδικούς. Έχετε την αίσθηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή καταπιέζονται το τελευταίο διάστημα;

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2014 όποτε και τελείωσε το «Κίνημα της Ομπρέλας» μέχρι σήμερα παρατηρείται μια βίαιη καταστολή της αντίθετης άποψης στο Χονγκ Κονγκ. Πολλοί ηγέτες του Κινήματος φυλακίστηκαν, άλλοι στερήθηκαν των δικαιωμάτων του εκλέγεσθαι ενώ άλλοι εξέπεσαν των αξιωμάτων τους. Ένα πολιτικό κόμμα αποκλείστηκε από τη δημόσια σφαίρα και ένας ξένος δημοσιογράφος που θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον ιδρυτή του απελάθηκε από το Χονγκ Κονγκ. Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα ότι τα τελευταία χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ περνούν κρίση.

-Αν μπορούσατε να κάνετε μια εικασία, τι νομίζετε ότι θα σκέφτεται για την κατάσταση, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ;

Το Πεκίνο δεν θέλει να βλέπει αστάθεια ή προκλήσεις στην εξουσία του, οπουδήποτε στην Κίνα. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια μεγάλη προσβολή για τον Σι Τζινπίνγκ και κάτι που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν. Το Πεκίνο, θεωρώ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στην διάθεση του, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, το δικαστικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και οι σχέσεις με τους τοπικούς ολιγάρχες προκειμένου να καταστείλει τους διαδηλωτές.

-Τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος από διεθνή μέσα για έναν πόλεμο προπαγάνδας έναντι των διαδηλωτών, τι ισχύει;

Πράγματι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε το Πεκίνο να χρησιμοποιεί όλα τα προπαγανδιστικά του μέσα εναντίον των διαδηλωτών. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση ψεύτικων ειδήσεων και μηχανισμών παραπληροφόρησης μέσω προβολής μονταρισμένων εικόνων και βίντεο. Στη συνέχεια προβάλλονται κυρίως στην ενδοχώρα της Κίνας μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των διαδηλωτών αλλά και να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να υπάρξει για ανάλογες εκδηλώσεις εντός της χώρας.

-Τι θα μπορούσε να κάνει η διεθνής κοινότητα για το Χονγκ Κονγκ κατά την άποψη σας;

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια «παγκόσμια πόλη» και είναι φυσικό να υπάρχει ενδιαφέρον για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα. Όμως η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι προσεκτική, εξάλλου ένα από τα βασικά αφηγήματα που προβάλλει το Πεκίνο (χωρίς αποδείξεις) είναι ότι οι διαδηλωτές καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις που θέλουν να επιφέρουν χάος στην Κίνα. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην υπάρξει κάποια «άκομψη» παρέμβαση, από την άλλη η Κίνα πρέπει να γνωρίζει ότι η διεθνής κοινότητα νοιάζεται και παρακολουθεί τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.