Αντίθετος στην απομάκρυνση του αγάλματος του Σεσίλ Ρόουντς δηλώνει ο Μπ. Τζόνσον

Αντίθετος στην απομάκρυνση του αγάλματος του Σεσίλ Ρόουντς δηλώνει ο Μπ. Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την αντίθεσή του στην απομάκρυνση ενός αγάλματος του Σέσιλ Ρόουντς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μιλώντας στην Evening Standard ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Oriel College να κατεβάσει το άγαλμα του Ρόουντς καθώς «άφησε θετικό στίγμα με όλες τις ατέλειές του».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Αν προσπαθούμε να κάνουμε μπούλινγκ ή να επεξεργαστούμε την ιστορία μας με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν κάποιος πολιτικός να προσπαθεί κρυφά να αλλάξει την καταχώρισή του στη Wikipedia».

Το άγαλμα είναι εδώ και χρόνια στόχος αντιρατσιστικών οργανώσεων και διαδηλώσεων, καθώς ο Σέσιλ Ρόουντς θεωρείται από πολλούς ως «θεμελιωτής του απαρτχάιντ» από τον καιρό που είχε καταλάβει αποικιοκρατικά αξιώματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη νότια Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το άγαλμα είναι από τα πρώτα στη λίστα των μνημείων τα οποία οι συμμετέχοντες στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter (BLM) στη Βρετανία θέλουν να δουν να απομακρύνονται από τη δημόσια θέα.

AP Photo/Matt Dunham