Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την επιστολή προς την Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η περιοχή που εστάλη το γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι σύντομα και δεύτερο γεωτρύπανο θα προχωρήσει στις ίδιες ενέργειες.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, επισκεπτόμενος χθες τα κατεχόμενα δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της, χωρίς να διστάσει να πάρει και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι η έλευση του «Πορθητής» αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας και ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ενεργήσει σύντομα με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με το sigmalive.com στην ομιλία του, ο Οκτάι αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ευνοεί λύση του Κυπριακού στην βάση της αλληλοκατανόησης και επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι από την μια διατηρεί στάση μη συμβιβασμού που οδήγησε στην μη εξεύρεση λύσης και από την άλλη προσεγγίζει το θέμα των υδρογονανθράκων μονόπλευρα χωρίς την πρόθεση κοινής εκμετάλλευσης των πόρων.

Ο Οκτάι είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να προστατεύσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και να εγγυηθεί τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευημερία τους και πως οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων του νησιού και ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της, χωρίς να διστάσει να πάρει και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: Μ. Τσαβούσογλου: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Γ. Κατρούγκαλος: Απόλυτη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπόλτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ