Aντιμέτωπη με «συνωμοσία» η Μέι που αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα

Aντιμέτωπη με «συνωμοσία» η Μέι που αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το κόμμα της. Σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times, αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην συνεργάτης της Σερ Λίντον Κρόσμπι μεθοδεύουν την απομάκρυνσή της από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι δύο άνδρες εργάζονται ώστε να σαμποτάρουν το σχέδιο της Τερέζα Μέι για μια συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε με σκοπό την αλλαγή της σκυτάλης στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αφορμή, όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα είναι η περίφημη συμφωνία του Τσέκερς τον περασμένο Ιούλιο, όταν μετά μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην επίσημη εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, 70 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, η Μέι ανακοίνωσε την ότι η κυβέρνησή της υιοθέτησε μια «κοινή θέση» υπέρ της δημιουργίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. μετά την έξοδο από την Ένωση. 

Έκτοτε, από την κυβέρνηση έφυγαν πρωτοκλασάτα στελέχη με βασικότερο όλων, τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάνει αγώνα δρόμου για να περάσει διατάξεις που αφορούν την τελική συμφωνία από την Βρετανική Βουλή. 

Mε φόντο τα παραπάνω, η Τερέζα Μέι σε άρθρο της στη Sunday Telegraph τονίζει ότι δεν θα ενδώσει σε αυτούς που θέλουν να θέσουν ζήτημα για δεύτερο δημοψήφισμα και πρόσθεσε «το να ρωτά κάποιος αυτό το ερώτημα ξανά θα ήταν προδοτικό για τη Δημοκρατία και της εμπιστοσύνης». Την ίδια ώρα, μια οργάνωση συγκέντρωσε υπογραφές για δεύτερο δημοψήφισμα, με τη στήριξη μάλιστα από τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Τζούλιαν Ντανκερτον, ο οποίος δώρησε 1.3 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό.

Εξάλλου, έγκριτοι αναλυτές όπως ο Άλαστερ Καμπελ, δεξί χέρι του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τονι Μπλερ εκτιμούν ότι η Μέι θα αναγκαστεί αργά η γρήγορα να «συρθεί» είτε σε δεύτερο δημοψήφισμα είτε σε γενικές εκλογές. Σημειώνεται ότι, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019.

Παράλληλα, ο κύριος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είναι ανοικτός σε μια μικρή παράταση των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λέγοντας ότι αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν «έως τα μέσα Νοεμβρίου.»

Ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη, σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, να συνεχίσει έως το τέλος του 2020 να αντιμετωπίζει τη Βρετανία ως χώρα μέλος προκειμένου να βοηθήσει στη μετάβαση, ωστόσο «χωρίς δικαίωμα ψήφου» για το Λονδίνου στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα ο Μπαρνιέ είχε ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ να του παρουσιάσει «επειγόντως» λεπτομερή βρετανική πρόταση για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το σήριαλ του Brexit έχει πολλά επεισόδια ακόμα.