Αντιμέτωπη με κατηγορίες για παρακολούθηση των χρηστών
Google

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για παρακολούθηση των χρηστών

Μήνυση κατά της Google κατατέθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης συλλογικής αγωγής που κατηγορεί την εταιρεία ότι παραβιάζει παράνομα την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων χρηστών παρακολουθώντας την περιήγησή τους στο διαδίκτυο ακόμα και όταν βρίσκονται σε «ιδιωτική» ρύθμιση.

Η μήνυση επιδιώκει αποζημιώσεις τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας την Google ότι συλλέγει στα κρυφά πληροφορίες για το τι αναζητούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο παρόλο που χρησιμοποιούν τη ρύθμιση Ινκόγκνιτο.

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια, η Google συλλέγει στοιχεία μέσω της Google Analytics, της Google Ad Manager και άλλων εφαρμογών και plug-ins, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, ανεξάρτητα από το αν οι χρήστες κλικάρουν στις διαφημίσεις που προωθεί η Google.

Αυτό επιτρέπει στη Google να μαθαίνει πληροφορίες για τους φίλους, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις αγοραστικές συνήθειες των χρηστών, ακόμα τις «πιο ιδιωτικές και πιθανόν ντροπιαστικές» αναζητήσεις τους, αναφέρει η καταγγελία.

Ο Χοσέ Καστανέδα, εκπρόσωπος της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία θα καταρρίψει τις κατηγορίες.

«Δηλώνουμε καθαρά κάθε φορά που ανοίγετε καινούργια 'ασφαλή' καρτέλα, ότι οι ιστότοποι ίσως να μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για τις αναζητήσεις σας», δήλωσε.

Ενώ οι χρήστες θεωρούν ότι η λειτουργία ασφαλούς περιήγησης τους προστατεύει από αδιάκριτα μάτια, ερευνητές στο πεδίο της ασφάλειας υπολογιστών προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η Google και αντίστοιχες εταιρείες ίσως να παρακολουθούν τους χρήστες μέσω όλων των ρυθμίσεων περιήγησης, συνδυάζοντας στοιχεία από τις ιδιωτικές και τις δημόσιες αναζητήσεις.

Η καταγγελία αναφέρει ότι η προτεινόμενη συλλογική αγωγή περιλαμβάνει πιθανότατα «εκατομμύρια» χρήστες της Google που, από την 1η Ιουνίου 2016, περιηγήθηκαν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την «ασφαλή» περιήγηση.

Επιδιώκουν αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβίαση της νομοθεσίας της Καλιφόρνιας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.