Αντίδραση Ά. Μέρκελ στις απειλές των ΗΠΑ για  συνεργασία Γερμανίας - Huawei

Αντίδραση Ά. Μέρκελ στις απειλές των ΗΠΑ για συνεργασία Γερμανίας - Huawei

Την έντονη αντίδραση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε η νέα παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ για την υπόθεση της πιθανής συνεργασίας της Γερμανίας με την κινεζική Huawei στην κατασκευή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο κ. Γκρενέλ ανακοίνωνε προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν ή και θα διακόψουν πλήρως τη συνεργασία τους με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, εφόσον για την κατασκευή του νέου δικτύου επιλεγεί η εταιρία της Κίνας.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της απέρριψε τις απειλές του Αμερικανού διπλωμάτη, τονίζοντας ότι «η ασφάλεια είναι ύψιστο αγαθό και στην κατασκευή του δικτύου 5G και προσδιορίζουμε οι ίδιοι τα κριτήρια για εμάς». Η Καγκελάριος πρόσθεσε ακόμη ότι, αυτονοήτως, σκοπεύει να συνομιλήσει για το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από άλλους χριστιανοδημοκράτες: ο εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Χαρντ δήλωσε «και σε ό,τι αφορά το νέο δίκτυο, έχουμε πάντα στο μυαλό μας την ασφάλεια, ενώ ο στόχος μας είναι το ασφαλέστερο και καλύτερο δυνατό δίκτυο για τη Γερμανία». Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ: «Αυτή η κυβέρνηση δεν χρειάζεται καμία προτροπή ή υπόδειξη από τον Αμερικανό πρεσβευτή, προκειμένου να προχωρήσει στα λογικά από πλευράς εσωτερικής ασφάλειας βήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ