Αντιδράσεις στη Γερμανία με τα δωρεάν εισιτήρια σε ακροδεξιούς για τη «Λίστα του Σίντλερ»

Αντιδράσεις στη Γερμανία με τα δωρεάν εισιτήρια σε ακροδεξιούς για τη «Λίστα του Σίντλερ»

Η αρχική απόφαση ενός κινηματογράφου της γερμανικής πόλης Χάσεμπουργκ να προσφέρει δωρεάν είσοδο στα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να παρακολουθήσουν την «Λίστα του Σίντλερ», έγινε εστία αντιπαράθεσης.

Ο κινηματογράφος της πόλης προγραμματίζει να προβάλει την ταινία στις 27 Ιανουαρίου, την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού.

Η ταινία καταγράφει τις προσπάθειες του Γερμανού βιομήχανου Όσκαρ Σίντλερ (1908-1974) που έσωσε από βέβαιο θάνατο 1.200 Εβραίους τους οποίους απασχολούσε στα εργοστάσιά του στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, δύο χώρες υπό ναζιστική κατοχή.

Στην αρχική του ανακοίνωση ο κινηματογράφος ανέφερε ότι τα μέλη του AfD θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ταινία δωρεάν, απλά παρουσιάζοντας την κάρτα μέλους του κόμματος.

Το σινεμά υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται ότι οι ψηφοφόροι του AfD είναι Ναζιστές», αλλά «το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με την υποβάθμιση αυτών των ιστορικών γεγονότων».

Ωστόσο, μετά από έντονες επικρίσεις, η διοίκηση του κινηματογράφου με νέα του ανακοίνωση τόνισε σήμερα ότι η ταινία θα προβληθεί δωρεάν σε ευρύτερο κοινό «εξαιτίας της μεγάλης της απήχησης, ακόµη και σε διεθνές επίπεδο».

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να στηρίξει την προβολή μπορεί να πληρώσει, προσέθεσε η διοίκηση του κινηματογράφου.

Ο επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο επιτέθηκε στην αρχική προσφορά, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη χονδροειδή προσπάθεια εξίσωσης του AfD με τον εθνικοσοσιαλισμό».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ