«Αντάρτικο» της αντιπολίτευσης για να πέσει ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα

«Αντάρτικο» της αντιπολίτευσης για να πέσει ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μέχρι τη περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο φαινόταν ανίκητος και αμετακίνητος από την εξουσία στην οποία παραμένει μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ το 2013, όμως μετά την πρόσφατη ορκωμοσία του βλέπει την αντιπολίτευση ενωμένη εναντίον του και έτοιμη να δώσει τέλος στον εφιάλτη που ζει εδώ και χρόνια, η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η αντιπολίτευση που ελέγχει την Εθνοσυνέλευση επιθυμεί να ωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση ώστε να οδηγηθεί η χώρα σταδιακά σε δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές. Προχθές, το νομοθετικό όργανο κήρυξε τον πρόεδρο της χώρας  «σφετεριστή» της εξουσίας, ενώ πριν λίγες μέρες με ψηφοφορία δεν αναγνώρισε την νέα του θητεία. Η αντιπολίτευση επικαλείται το γεγονός ότι οι εκλογές της περασμένης άνοιξης δεν ήταν ελεύθερες αφού τα περισσότερα κόμματα της  απείχαν.

Ο λόγος της αποχής ήταν ότι από το 2014 και μετά οι ηγέτες της όπως ο Λεοπόλδο Λόπεζ και ο Ενρίκε Καπρίλες βρίσκονται εκτός χώρας, στη φυλακή ή στερημένοι των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το 2017, ο Μαδούρο θέσπισε τη Συνταγματική Συνέλευση, όργανο που ελέγχεται απόλυτα και το οποίο σε συνδυασμό με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας κηρύττει αυτομάτως έκπτωτους και άκυρους όσους νόμους υιοθετεί το Κοινοβούλιο.

Πρόσφατα δε τα κράτη-μέλη της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα (που έχει συσταθεί ειδικά για την Βενεζουέλα) αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του αλλά ζήτησαν  από τον Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι στην Ομάδα της Λίμα μετέχουν 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και καθεστώς παρατηρητών έχουν η Ε.Ε και οι ΗΠΑ. Με φόντο τα παραπάνω, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ψήφισε τις προάλλες 19-6 εναντίον της νέας θητείας Μαδούρο, την ώρα που οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και ακόμα 40 χώρες αρνούνται να τον αναγνωρίσουν.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαίδο αφού όπως αναφέρεται στην Ουάσινγκτον η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η σύλληψη και η σύντομη κράτηση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης από τις αρχές της χώρας τη περασμένη Κυριακή.

Ακόμα και αν ο Τραμπ αναγνωρίσει τον Γκουαίδο ως «νόμιμο πρόεδρο» είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Μαδούρο παραδώσει την εξουσία παρά το γεγονός ότι η χώρα ζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας με θεόρατο πληθωρισμό, παράλληλα νομίσματα, εκατομμύρια οικονομικούς μετανάστες και πτώση του ΑΕΠ πάνω από 50% από το 2013.

«Κλειδί» για την αντιπολίτευση και τον Γκουαίδο είναι η μεγάλη διαμαρτυρία που προγραμματίζεται για τις 23 Ιανουαρίου - την επέτειο της ανατροπής του δικτάτορα Μάρκος Πέρεζ Χιμένεζ το 1958 μετά από μια λαϊκή εξέγερση που ένωσε τότε τους πολίτες και τον στρατό. Με δεδομένο όμως ότι ο στρατός της χώρας έχει ουσιαστικά καταστεί «συνέταιρος» του Μαδούρο αφού ελέγχει τη παραγωγή πετρελαίου, τα λιμάνια και τις εισαγωγές αγαθών, οι πιθανότητες να μη μετέχει στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων είναι εξαιρετικά μικρή.