Αντ. Φάουτσι: Τέλη του έτους ή αρχές του επόμενου το εμβόλιο - Μέσα του 2021 στην κοινότητα

Αντ. Φάουτσι: Τέλη του έτους ή αρχές του επόμενου το εμβόλιο - Μέσα του 2021 στην κοινότητα

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να εγκριθεί στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, ωστόσο τόνισε η διάθεση του στην κοινότητα θα χρειαστεί περισσότερο διάστημα.

Ενημερώνοντας το Κογκρέσο για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από τους επιστήμονες, ο Φαουτσι τόνισε ότι "υπάρχει ελπίδα" για περισσότερα από ένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Πρόσθεσε όμως ότι η διάθεση στην κοινότητα θα πάρει περισσότερο διάστημα, ίσως από το "δεύτερο τρίμηνο του 2021".

Ο Αμερικανός επιστήμονας ενημέρωσε ότι εμβόλια από τις εταιρείες Moderna, Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ξεκινούν ή έχουν ξεκινήσει ήδη την τρίτη φάση της έρευνας, δηλαδή τις δοκιμές σε ανθρώπους και την αποτελεσματικότητά τους, όπως και τις τυχόν παρενέργειες που παρουσιάζουν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε, μάλιστα, πως μία πέμπτη εταιρεία, η Novavax ετοιμάζεται τον Οκτώβριο να εισέλθει στην τρίτη φάση της έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μεγαλώνοντας τη σχετική λίστα.

Η εκτίμηση του Φαουτσι συμπίπτει με αυτή του συναδέλφου του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο οποίος σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα είναι εφικτή "από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021".

Σημειώνεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν τις εκλογής της 3ης Νοεμβρίου, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με κορυφαίους αξιωματούχους της ίδιας του της κυβέρνησης.

"Είμαστε σε πορεία προς την παράδοση και τη διανομή του εμβολίου με ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο", είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. "Μόλις η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) εγκρίνει το εμβόλιο... θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 και μεγάλο μέρος αυτών πολύ νωρίτερα", τόνισε, σημειώνοντας ότι οι πρώτες διανομές μπορεί να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.