Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 19:24

-A +A

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για τη νέα σύλληψη του Οσ. Καβαλά - Επιστολή στην Άγκυρα

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 19:24
Ανησυχία για τη νέα σύλληψη του Οσ. Καβαλά - Επιστολή στην Άγκυρα
-A +A

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπτουλαχαμίτ Γκιουλ έστειλε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούρις, στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για την εκ νέου σύλληψη του Οσμάν Καβαλά και την έρευνα κατά των τριών δικαστών της Κωνσταντινούπολης που εξέδωσαν την απόφαση με την οποία αθωώθηκε.

Η κα Μπούριτς ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τη δικαστική διαδικασία ως προς τη νομιμότητα της νέας κράτησης, καθώς και τα ευρήματα των δικαστών. Στην επιστολή της τόνισε πως «κάθε είδους στέρηση ελευθερίας πρέπει να είναι απολύτως νόμιμη και αιτιολογημένη και να συνάδει πλήρως με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Η προφυλάκιση», τόνισε η κα Μπούριτς, «πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές αποδείξεις που να δικαιολογούν τις εύλογες υποψίες για το άτομο που κατηγορείται για κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα».

Δείτε την επιστολή:

Ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά απέδωσε σε «παρέμβαση» του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστικό σώμα την εκ νέου σύλληψή του αυτή την εβδομάδα, μερικές ώρες αφότου είχε αθωωθεί στη δίκη για τις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί, το 2013.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο Καβαλά, μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους, απαλλάχθηκε απ' όλες τις κατηγορίες --οι οποίες περιλάμβαναν αυτή της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης-- που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον ενός σχεδίου της κυβέρνησης για το πάρκο Γκεζί.

Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Καβαλά από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου κρατούνταν προφυλακισμένος σχεδόν δυόμιση χρόνια. Ωστόσο συνελήφθη και πάλι την ίδια ημέρα, αφού ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του Καβαλά στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας, που αυτή τη φορά συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Ο Καβαλά δήλωσε πως ήλπιζε ότι το «αβάσιμο σενάριο» στη δίκη του Γκεζί θα βοηθούσε ώστε να εντοπισθούν τα προβλήματα και να βελτιωθεί το δικαστικό σώμα.

«Ωστόσο, δυστυχώς, η παρέμβαση του προέδρου εμπόδισε μια τέτοια ευκαιρία. Κατόπιν αυτής, συνελήφθην και πάλι με ακόμη πιο παράνομο τρόπο και με μια παράλογη κατηγορία», αναφέρει ο Καβαλά σε δήλωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα