Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικούς - 4 νεκροί

Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικούς - 4 νεκροί

Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, σκοτώνοντας τέσσερις αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια έπεσε νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ο δράστης ήταν εργαζόμενος στο Αρχηγείο από το 2003 και συγκεκριμένα στον τομέα συλλογής πληροφοριών.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέτζ ανέφερε ότι τα θύματα ήταν τρεις άνδρες και μια γυναίκα ενώ ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του περιστατικού και κίνητρα του δράστη.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, συνοδευόμενοι από τον Καστανέρ  που ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι τέσσερις αστυνομικούς μέσα στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού σήμερα, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, είχε «ασπαστεί το Ισλάμ πριν από 18 μήνες».

Γεννηθείς στη Μαρτινίκα (γαλλικές Αντίλλες), αυτός ο διοικητικός υπάλληλος, ηλικίας 45 ετών, εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής στη διεύθυνση πληροφοριών της αστυνομικής διεύθυνσης στο Παρίσι και έπασχε από κώφωση.

Αρχικά μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο τρεις ανθρώπους, που βρίσκονταν στα γραφεία της υπηρεσίας του. Σε μια σκάλα, σκότωσε μια διοικητική υπάλληλο.

Κατόπιν, στον περίβολο, ένας αστυνομικός τον διέταξε να αφήσει το μαχαίρι και στη συνέχεια άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τον δράστη με μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ ήρεμος. Τον έβλεπα να πηγαίνει στο τέμενος, όμως ασκούσε ήρεμα την πίστη του» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γειτόνισσά του. Σύμφωνα με κατοίκους, είχε δύο παιδιά ηλικίας 9 και 3 ετών.

Ο υπάλληλος δεν είχε «ποτέ επιδείξει προβληματική συμπεριφορά», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Όπως αναφέρει το δίκτυο France24, το περιστατικό ήρθε μια μέρα μετά την μεγαλύτερη διαδήλωση αστυνομικών εδώ και δεκαετίες. Διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες εργασίας, την έλλειψη εξοπλισμού, τις αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά και την αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των συναδέλφων τους, χιλιάδες αστυνομικοί στη Γαλλία πραγματοποίησαν την πρώτη μαζική κινητοποίησή τους από το 2001.

URGENT - Attaque au couteau a la prefecture de police a Paris sur des policiers. Plusieurs victimes, l'assaillant abattu.

Important dispositif en train de se mettre en place. pic.twitter.com/cwCQCej7vR