Αναταραχή στην Τουρκία: Φυλακίστηκαν 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης

Αναταραχή στην Τουρκία: Φυλακίστηκαν 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης

Τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, την ασυλία των οποίων είχε άρει η Εθνοσυνέλευση, φυλακίστηκαν χθες στην Τουρκία μια κίνηση που δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό.

Οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλαρί του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και Ενίς Μπερμπέρογλου του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στερήθηκαν της βουλευτικής τους ασυλίας μόλις οι καταδίκες εναντίον τους έγιναν τελεσίδικες.

Οι Γκιουβέν και Φαρισογκουλαρί καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη έξι και εννέα ετών αντίστοιχα, για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Anadolu . Ο Μπερμπέρογλου του CHP καταδικάσθηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες γιατί έδωσε σε εφημερίδα ένα βίντεο που φέρεται να παρουσιάζει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να φορτώνουν όπλα και να τα μεταφέρουν στη Συρία.

Οι βουλευτές έγιναν έξαλλοι και φώναζαν "δεν θα περάσει ο φασισμός, αυτό είναι πραξικόπημα" φώναζαν μέσα στη Βουλή, μετά την απόφαση να οδηγηθούν τρεις εκλεγμένοι βουλευτές στη φυλακή.

"Ποδοπατούν και κλέβουν την βούληση των ψηφοφόρων και του κουρδικού λαού”, δήλωσε εντός του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος του HDP, Σαρουχάν Ολούτς, καθώς οι βουλευτές του κόμματος όρθιοι διαμαρτύρονταν χτυπώντας τα έδρανα.

Η διευθύντρια της Human Rights Watch για την Τουρκία, Έμμα Σινκλαιρ Γουεμπ την περιέγραψε στο Twitter ως "άλλο σημάδι της αδιάκοπης επίθεσης σε εκλεγμένα κόμματα της αντιπολίτευσης" και πρόσθεσε ότι οι τρεις είχαν υποβληθεί σε "πολιτικά κίνητρα δίκης η οποία νομιμοποίησε νομικές δραστηριότητες".

Από τους 600 βουλευτές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2018, έχουν απομείνει πλέον 586.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη για να φιμώσει τους επικριτές της. Πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους τα τελευταία χρόνια καθώς Άγκυρα το κατηγορεί για δεσμούς με την ένοπλη κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, που από το 1984 μάχεται για την ανεξαρτησία περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.