ΕΕ: Αναμένεται άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους αμερικανούς πολίτες

ΕΕ: Αναμένεται άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους αμερικανούς πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους κατοίκους των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται διπλωμάτη με γνώση του ζητήματος, η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, πρότεινε την προσθήκη των ΗΠΑ, της Αλβανίας, του Χονγκ Κονγκ, του Λιβάνου, του Μακάο, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας και της Ταϊβάν στη λεγόμενη «λευκή λίστα» χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια.

Ενώ ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιτρέπουν ήδη στους εμβολιασθέντες Αμερικανούς να τα επισκέπτονται, η ένταξη των ΗΠΑ στη «λευκή λίστα» σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα διατλαντικά ταξίδια πάντως δεν θα είναι πλήρως ανοιχτά έως ότου οι ΗΠΑ άρουν τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, οι κάτοχοι ψηφιακού πιστοποιητικού COVID θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, με τη δέσμευση για «πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσής τους.

Οι διεθνείς αφίξεις των Αμερικανών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ πραγματοποίησαν περισσότερα από 36 εκατομμύρια ταξίδια στην Ευρώπη το 2019. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 6,6 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ECT).

Ωστόσο, με το 50% των ενήλικων Αμερικανών να έχουν εμβολιαστεί και τις αμερικανικές αεροπορικές να επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη, κάποιοι Αμερικανοί σκέφτονται σοβαρά να έρθουν το καλοκαίρι.