Αναδίπλωση Μακρόν: Ανέστειλε τις αυξήσεις στα καύσιμα - Δεν κάνουν πίσω τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Αναδίπλωση Μακρόν: Ανέστειλε τις αυξήσεις στα καύσιμα - Δεν κάνουν πίσω τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα», αναφορικά με τις αυξήσεις του φόρου στα καύσιμα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, που έχουν συνοδευτεί από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τον τραυματισμό πολύ περισσότερων (πολιτών και αστυνομικών), καθώς και από εκατοντάδες συλλήψεις και μεγάλες καταστροφές.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, με εντολή του Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η αύξηση στον εν λόγω φόρο. Μάλιστα, προχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς η απόφαση αφορά και άλλες δύο αυξήσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και επίσης επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου -στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Φιλίπ, η αναστολή θα έχει εξάμηνη διάρκεια, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα για διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και τις πολιτικές δυνάμεις.

«Κανείς φόρος δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί την ενότητα της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ, κάνοντας αναφορά και στους τέσσερις θανάτους. «Η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι αυτή που θέλουμε και γι'' αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο ίδιος, αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι εκπρόσωποι των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Είναι μια αρχή, όμως εμείς δεν θέλουμε μόνο ένα κομματάκι, αλλά ολόκληρη την μπαγκέτα», δήλωσε ένας από αυτούς, ενώ ένας δεύτερος σημείωσε πως το ζητούμενο είναι να μειωθούν συνολικά οι φόροι και όχι να μετατεθεί η επίθεση στις τσέπες μας».

Ο Φιλίπ είχε επιβεβαιώσει ήδη από το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem, την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στις αυξήσεις, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «Κίτρινων Γιλέκων», όπως είχαν αποκαλύψει στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση. Παράλληλα, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων τους οποίους δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Ματινιόν ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο νέος ηγέτης της παράταξης του Μακρόν, Στανισλάς Γκερινί δήλωσε και αυτός ότι τάσσεται υπέρ ενός μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα για να «καθησυχάσουμε τη χώρα». «Ναι πιστεύω ότι θα ήταν φρόνιμο, πιστεύω ότι πρέπει να καθησυχάσουμε τη χώρα», απάντησε σε ερώτηση που του έγινε από το δίκτυο RTL ο βουλευτής του Παρισιού, ο οποίος «άλλαξε γνώμη» μολονότι ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο πριν από μόνο μερικές ημέρες.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ έκτακτη υπουργική σύσκεψη, παρουσία του Μακρόν και του Φιλίπ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, στη σύσκεψη αυτή μετείχαν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας, Μπρινό Λεμέρ.

Νωρίτερα ο Φιλίπ είχε δεχθεί στο Ματινιόν τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων: τον Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικανοί), τη Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός), τον Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστές), τον Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ (UDI) και άλλους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 70% των Γάλλων πολιτών τάσσονται υπέρ των «κίτρινων γιλέκων» (αν και κατά της βίας), θεωρώντας ότι (υπερ)φορολογούνται για να συντηρείται ένα σπάταλο και μεγάλο κράτος.

Στο μεταξύ η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε πως υπολογίζει «μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ» το ύψος των ζημιών, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων το Σάββατο, μονάχα για τις καταστροφές στους υπαίθριους αστικούς χώρους.

Αυτή η εκτίμηση, που δεν είναι πλήρης, δεν αφορά τα καταστήματα, ούτε την Αψίδα του Θριάμβου, που στοχοθετήθηκαν από τους διαδηλωτές το Σάββατο.

Το προφίλ των πρώτων κατηγορουμένων

Είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, νέοι, χωρίς ποινικό μητρώο και προέρχονται απ'' όλη τη Γαλλία: τα «κίτρινα γιλέκα» που οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο αυτόφωτο, μετά τις ταραχές του Σαββάτου στο Παρίσι δεν ταιριάζουν –τουλάχιστον οι περισσότεροι– στο προφίλ του ταραξία ή του παραβάτη του νόμου.

Από τους 363 ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον οι 57 οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο. Η δίκη πολλών άλλων αναβλήθηκε για αργότερα, κάποιοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Διαβάστε ακόμα:

- Οι Γάλλοι στηρίζουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», αλλά όχι τη βία

- Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Εμ. Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση