Αν. Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν θα προωθήσουν τη δημοκρατία μέσω στρατιωτικών παρεμβάσεων

Αν. Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν θα προωθήσουν τη δημοκρατία μέσω στρατιωτικών παρεμβάσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα προωθήσουν πλέον τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο μέσω στρατιωτικών παρεμβάσεων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν. 

Στην πρώτη μεγάλη ομιλία του ο Μπλίνκεν έθεσε οκτώ προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των δημοκρατικών αξιών και πρακτικών στο εξωτερικό με ειρηνικά μέσα.

«Θα ενθαρρύνουμε τη δημοκρατική συμπεριφορά, αλλά δεν θα προωθήσουμε τη δημοκρατία μέσω δαπανηρών στρατιωτικών παρεμβάσεων ή προσπαθώντας να ανατρέψουμε τα αυταρχικά καθεστώτα με βία» είπε.

«Δοκιμάσαμε αυτές τις τακτικές στο παρελθόν. Ωστόσο παρά τις προθέσεις δεν έχουν δουλέψει. Έδωσαν στη δημοκρατία ένα κακό όνομα και έχουν κοστίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενθαρρύνουν άλλες χώρες να κάνουν βασικές μεταρρυθμίσεις, να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να σταματήσουν τις άδικες πρακτικές.

«Το ερώτημα δεν είναι εάν θα στηρίξουμε δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, αλλά πώς» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας, την κατασκευή ενός ανθρωπιστικού και αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης, την αναζωογόνηση των συμμαχιών, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη διασφάλιση της τεχνολογικής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντιμετώπιση της Κίνας.

Andrew Caballero-Reynolds/Pool via AP