Αν. Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα ανεχθεί την αυτοδικία

Αν. Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα ανεχθεί την αυτοδικία

Η Γερμανία δεν θα ανεχθεί την "αυτόκλητη δικαιοσύνη" προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις στην πόλη Κέμνιτς, με αφορμή τον θάνατο ενός άνδρα σε συμπλοκή με αλλοδαπούς.

Οι ενέργειες αυτές "δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου" υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. "Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, για όλους τους δημοκρατικούς αιρετούς και, νομίζω, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να πούμε με σαφήνεια ότι τέτοιες παράνομες οχλοκρατικές συναθροίσεις και τέτοιες συλλογικές διώξεις εναντίον ανθρώπων διαφορετικής εμφάνισης ή προέλευσης, ή ακόμη και οι απόπειρες να σπείρουν το μίσος στους δρόμους, δεν έχουν θέση στη χώρα μας", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κέμνιτς το Σάββατο, μετά τον θάνατο ενός 35χρονου Γερμανού μετά από καβγά με ανθρώπους "διαφόρων εθνικοτήτων". Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών.

Άλλοι δύο άνδρες τραυματίστηκαν στον αρχικό καυγά και η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, ηλικίας 23 και 22 ετών.

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σκίνχεντ να κυνηγούν έναν νεαρό, που μοιάζει αραβικής καταγωγής, σε μια κεντρική διασταύρωση της πόλης. Σε άλλα βίντεο οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως "Εμείς είμαστε ο λαός" – ένα σλόγκαν που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις εθνικότητες των προσώπων που ενεπλάκησαν στον καυγά ή για τις πληροφορίες των μμε ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν ακροδεξιοί που κυνηγούσαν μετανάστες. Τα αίτια του θανάτου του 35χρονου ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η δήμαρχος του Κέμνιτς, Μπάρμπαρα Λούντβιχ, εξέφρασε την "αγανάκτησή" της: "Είναι πολύ σοβαρό όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κατ'' αυτόν τον τρόπο (...) και τρέχουν σε όλη την πόλη απειλώντας άλλους ανθρώπους. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν χωρίς άδεια ήθελαν να προκαλέσουν χάος και να σπείρουν τον τρόμο στους κατοίκους", σχολίασε μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό MDR.

Τα επεισόδια αυτά υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν και απόψε, αφού η ακροδεξιά –το αντιισλαμικό κίνημα Pegida και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)– έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 35χρονος.