Αν. Μέρκελ: Αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Αν. Μέρκελ: Αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Την θέση ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο λίγες ώρες πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην έκδοση κάποιου είδους κοινού ευρωπαϊκού χρέους, όπως τα ευρωομόλογα.

Επικαλούμενη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η «Ευρώπη δεν θα ήταν η Ευρώπη αν δεν υπήρχε ο ένας για τον άλλον σε περιόδους απόλυτης ανάγκης» και πρόσθεσε - «με μεγάλη ειλικρίνεια» - ότι η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά και ότι τα εθνικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο ενίσχυσης των διασπαστικών δυνάμεων.

Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης της ΕΕ, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης τα επόμενα χρόνια.

«Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε κάνοντας αναφορά και σε ενδεχόμενες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ προκειμένου κάποιες διαδικασίες αποφάσεων να μπορούν να γίνονται σε επίπεδο Ένωσης. «Δεν πρόκειται για εύκολη, αλλά για απαραίτητη απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει τώρα να εμβαθύνει την ένωση, ενισχύοντας τις πολιτικές για το κράτος δικαίου, τους πρόσφυγες και το κλίμα.

Η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, υπογράμμισε ότι πρέπει να «βοηθήσουμε τώρα, να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα εργαλεία», απορρίπτοντας ωστόσο ξανά την έκδοση κάποιου είδους κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως οι προτάσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ για την έκδοση κοινού χρέους με κοινές υποχρεώσεις δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, λέγοντας ότι «θα ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία που θα κόστιζε χρόνο και δεν θα βοηθούσε κανέναν στην τρέχουσα κατάσταση, καθώς χρειαζόμαστε μέσα ταχείας επέμβασης» και αντ' αυτού πρότεινε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο με στόχο την υποστήριξη της ανασυγκρότησης στα επόμενα δύο χρόνια.

«Οι διαβουλεύσεις μας σήμερα δεν θα αφορούν ακόμα τις λεπτομέρειες ή κα την έκταση του σχεδίου, αλλά ένα πράγμα είναι ήδη σαφές: Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι - για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα - για πολύ διαφορετικές, που σημαίνει πολύ υψηλότερες, συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ», ανέφερε η κ. Μέρκελ ενώπιον των γερμανών βουλευτών.