Αμερικανοί αξιωματούχοι: Εμπλοκή της Κίνας στη διαδικασία μετάβασης του Μπάιντεν

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Εμπλοκή της Κίνας στη διαδικασία μετάβασης του Μπάιντεν

Η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειές επηρεασμού με διαφορά μέσα επί της ομάδας μετάβασης του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Ιβανινα, από το Γραφείο Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ οι Κινέζοι εστιάζουν σε άτομα κοντά στην ομάδα του Μπάιντεν προκειμένου να τους επηρεάσουν μέσω "διαφόρων οδών". Ο αξιωματούχος μάλιστα έκανε λόγο για "μια εκστρατεία επιρροής με στεροειδή".

Στην διαδικτυακή συζήτηση στο think tank του Ινστιτούτου Aspen, ο Ιβανινα δήλωσε επίσης ότι η Κίνα προσπαθούσε να αναμιχθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του κορονοϊου όπως επίσης και στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα καταργήσει αμέσως τους δασμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, ο Τζον Ντέμερς, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι εκατοντάδες Κινέζοι με συνδέσμους με τον στρατό της χώρας τους εντοπίστηκαν από ερευνητές του FBI το καλοκαίρι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε όταν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν πέντε ή έξι κινέζους  που είχαν αποκρύψει τους δεσμούς τους με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).