Αλλάζουν τις πινακίδες στα Σκόπια - Ζ. Ζάεφ: «Ζήτω η Βόρεια Μακεδονία»

Αλλάζουν τις πινακίδες στα Σκόπια - Ζ. Ζάεφ: «Ζήτω η Βόρεια Μακεδονία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελετή αλλαγής των πινακίδων με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο των Σκοπίων ενώ έγινε και ανάρτηση της σημαίας του ΝΑΤΟ μαζί με την σημαία της γειτονικής χώρας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός της χώρας χαιρέτισε τις αλλαγές γράφοντας σε ανάρτησή του «ζήτω η Βόρεια Μακεδονία».  

Πλέον και με βάση τις προβλέψεις τις ισχύουσες προβλέψεις η συμφωνία των Πρεσπών θα ενεργοποιηθεί τυπικά αφότου τα Σκόπια παραλάβουν την ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα, η οποία θα ενημερώνει για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο NATO.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες είχε αφαιρεθεί από την πρόσοψη του κτιρίου η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτηση που έκανε αργότερα στο twitter ο κ. Ζάεφ έγραψε  «Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της βόρειας γειτονικής χώρας συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.