Αλλαγή στο σχεδιασμό ΕΝΙ - TOTAL για τις γεωτρήσεις στο «τεμάχιο 7»

Αλλαγή στο σχεδιασμό ΕΝΙ - TOTAL για τις γεωτρήσεις στο «τεμάχιο 7»

Σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών, δύο μήνες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων, κινείται η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου δεν θα ξεκινήσει από το «τεμάχιο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει, αλλά από γειτονικό οικόπεδο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης. Εξέλιξη που αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας. Ζητήματα που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL».

Ωστόσο, βάσει πηγών που επικαλείται, σημειώνει ότι οι εταιρείες υποστηρίζουν «πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής». «Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια», προσθέτει.