Αλγερία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Α. Μπουτεφλίκα

Αλγερία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Α. Μπουτεφλίκα

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε, όπως μετέδωσε απόψε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, APS, μετά από πολλές εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ αξίωσε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του 82χρονου ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία.

Την Δευτέρα ο Μπουτεφλίκα, που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 28 Απριλίου. Όμως η αντιπολίτευση απέρριψε αυτήν την πρόταση, κρίνοντάς την ανεπαρκή, ενώ εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν και πάλι στο Αλγέρι, ζητώντας την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Ο Μπουτεφλίκα "ενημέρωσε επισήμως το Συνταγματικό Συμβούλιο για τη λήξη της θητείας του ως προέδρου της Δημοκρατίας από σήμερα Τρίτη", ανέφερε η δημόσια τηλεόραση.

Με βάση το Σύνταγμα, την προεδρία θα αναλάβει προσωρινά, ως υπηρεσιακός, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (άνω βουλή) Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για διάστημα έως 90 ημερών, κατά το οποίο θα πρέπει να οργανωθούν εκλογές.

Αργά το βράδυ, αρκετές εκατοντάδες Αλγερινοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Μπουτεφλίκα από την εξουσία.

Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας, κρατούσαν σημαίες της Αλγερίας. Άλλοι, επέβαιναν σε αυτοκίνητα και κινούνταν προς το κέντρο, εκεί όπου στις 22 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις εναντίον του βετεράνου ηγέτη.

"Ο Θεός είναι μεγάλος", ακούστηκε να φωνάζει ένας άνδρας, ενώ η τηλεόραση μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση τη συγκέντρωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ