Αλγερία: Ο Μπουτεφλίκα θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου

Αλγερία: Ο Μπουτεφλίκα θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα δεσμεύτηκε σήμερα, εφόσον επανεκλεγεί τη 18η Απριλίου, ότι δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα αποσυρθεί κηρύσσοντας πρόωρες προεδρικές εκλογές, η ακριβής ημερομηνία των οποίων θα οριστεί σε μια «εθνική συνδιάσκεψη».

«Δεσμεύομαι στη διοργάνωση πρόωρων προεδρικών εκλογών» η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί από μια «εθνική συνδιάσκεψη» που θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές της 18ης Απριλίου, ενώ «δεσμεύομαι ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές» σημειώνει ο Μπουτεφλίκα σε μια επιστολή που διαβιβάστηκε κι αναγνώστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, με την οποία επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητά του 82χρονου προέδρου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Νωρίτερα σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του επόμενου μήνα, παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Αμπντελγουαχάμπ Ντερμπάλ επισήμανε σήμερα ότι ο κάθε υποψήφιος πρέπει να προσέλθει αυτοπροσώπως ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου στο Αλγέρι έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, εφόσον επιθυμεί να πάρει μέρος στις εκλογές.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και σήμερα τους δρόμους της χώρας ζητώντας από τον Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP