Αλγερία: Διαδήλωση κατά του προέδρου Μπουτεφλίκα από χιλιάδες νέους

Αλγερία: Διαδήλωση κατά του προέδρου Μπουτεφλίκα από χιλιάδες νέους

Χιλιάδες νεαροί Αλγερινοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Αλγερίου για να διαμαρτυρηθούν για την εκ νέου υποψηφιότητα του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει και πέμπτη θητεία στο αξίωμα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο 81χρονος πρόεδρος, που κυβερνά την Αλγερία από το 1999, έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 18ης Απριλίου, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την υγεία του. Αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το 2013, έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές δημοσίως.

"Όχι στον Μπουτεφλίκα και όχι στον Σαΐντ" φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο νεότερος αδελφός του προέδρου, ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα, είναι σύμβουλός του.

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί ήταν δρακόντεια και η διαδήλωση ήταν ειρηνική. "Εμείς και οι δυνάμεις ασφαλείας είμαστε αδέλφια", φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, κατά την προσευχή της Παρασκευής, σε ορισμένα τζαμιά προειδοποίησαν τους πιστούς να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα βίαια επεισόδια.

Το κυβερνών κόμμα FLN έχει επιλέξει ως επίσημο υποψήφιό του τον Μπουτεφλίκα ο οποίος στηρίζεται από πολλά πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις. Εκτιμάται ότι θα κερδίσει εύκολα τις εκλογές, καθώς η αντιπολίτευση παραμένει αδύναμη και διαιρεμένη.

Ο Μπουτεφλίκα παραμένει δημοφιλής και πολλοί Αλγερινοί τον εκτιμούν επειδή έληξε τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο προσφέροντας αμνηστία στους πρώην ισλαμιστές μαχητές. Όμως πολλοί νέοι αισθάνονται αποκομμένοι από την ελίτ που αποτελείται από βετεράνους μαχητές του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ