Αλγερία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά μιας πέμπτης θητείας του προέδρου Μπουτεφλίκα

Αλγερία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά μιας πέμπτης θητείας του προέδρου Μπουτεφλίκα

Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να καταγγείλουν το σχέδιο του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επιδιώξει μια πέμπτη θητεία, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η συγκέντρωση, όπως και άλλες διαδηλώσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, ήταν κυρίως ειρηνική, ωστόσο η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε μία περίπτωση στην προσπάθεια να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν κατέβει στο κέντρο του Αλγερίου μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αντίο, Μπουτεφλίκα» και «Ειρηνικά, ειρηνικά», ορισμένοι κρατώντας τριαντάφυλλα, το πλήθος διαδήλωσε την αντίθεσή του στο σχέδιο του 81χρονου ηγέτη να παρατείνει την 20χρονη παραμονή του στην εξουσία στις εκλογές του Απριλίου.

Μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξή της, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους νέοι, οικογένειες και ηλικιωμένοι, είχαν κατέβει στο κέντρο του Αλγερίου για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, που είναι η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις της «Αραβικής άνοιξης» του 2011.

«Δώσαμε ένα μήνυμα που είναι ''Όχι άλλο Μπουτεφλίκα''», δήλωσε ο διαδηλωτής Χαλέντ Αμρανί, 38 ετών, στο πρακτορείο Reuters.

«Δείτε την αλγερινή νεολαία, το μόνο που ζητάει είναι έναν πρόεδρο ικανό, που να μπορεί να μιλάει στον κόσμο», δήλωσε ο Χαμντανέ Σαλίμ, ένας 45χρονος δημόσιος υπάλληλος. «Είκοσι χρόνια είναι αρκετά», δήλωσε η Χαντιτζά, μια γυναίκα που συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και η Τζαμίλα Μπουχιρέντ, 83 ετών, μια ηρωίδα του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία (1954-1962), η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι ευτυχής που είμαι εδώ».

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις, όπως το Οράν, η Κωνσταντίνη, η Σετίφ, η Τιζί-Ουζού και η Μπουίρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με κατοίκους.

Ο Μπουτεφλίκα δεν έχει μιλήσει απευθείας για τις διαδηλώσεις. Οι αρχές δήλωσαν ότι επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Γενεύη για αδιευκρίνιστες ιατρικές εξετάσεις, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι μετέβη όντως εκεί.

Από την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ένα σπάνιο φαινόμενο. Ο Μπουτεφλίκα, που υπέστη καρδιακή προσβολή το 2013, έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις από τότε.

Πολλοί Αλγερινοί απέφευγαν για χρόνια την πολιτική από τον φόβο συγκρούσεων με τις πανταχού παρούσες δυνάμεις ασφαλείας ή απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η χώρα κυβερνάται από την ίδια ομάδα βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας.

Σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές παρόμοιες αναστολές.

«Ο κόσμος θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», φώναζαν ορισμένοι, χρησιμοποιώντας ένα σύνθημα της «Αραβικής άνοιξης» του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή ηγετών στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιείται καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις ημέρες στο προεδρικό στρατόπεδο προκειμένου να καταθέσει εντός των συνταγματικών προθεσμιών --έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας)-- τον φάκελο της υποψηφιότητας του Μπουτεφλίκα στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ