Αλβανία: Ψήφος εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση του Έντι Ράμα

Αλβανία: Ψήφος εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση του Έντι Ράμα

Με 77 ψήφους υπέρ, 53 κατά και μία αποχή ο Έντι Ράμα πήρε σήμερα το πρωί και ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση 20 ωρών την ψήφο εμπιστοσύνης της αλβανικής Βουλής για τη νέα κυβέρνησή του, μετά από τις εκλογές της 25 Απριλίου.

Είναι η τρίτη θητεία κατά σειρά που ο Έντι Ράμα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κερδίζει στην Αλβανία, γεγονός πρωτοφανές για τα αλβανικά δεδομένα στα τριάντα χρόνια μεταπολίτευσης.

Πρωτοφανές για τα αλβανικά δεδομένα είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην κυβέρνηση πλειοψηφούν οι γυναίκες, που με 15 υπουργεία καλύπτουν τα δύο τρίτα του κυβερνητικού σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Ενέργειας και Υποδομών, Πολιτισμού , Τουρισμού, Γεωργίας και άλλων ηγούνται γυναίκες.

Πρόκειται για τα υπουργεία που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, τους οποίους ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ζητήσει προκαταρκτικά ενημέρωση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας σχετικά με το κατά πόσον είναι καθαρό το ποινικό μητρώο καθενός από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.