Αλ Σίσι: Το Κάιρο θα υποστηρίξει τη βούληση του λιβυκού λαού

Αλ Σίσι: Το Κάιρο θα υποστηρίξει τη βούληση του λιβυκού λαού

Ηγέτες φυλών της ανατολικής Λιβύης εξουσιοδότησαν τον Αλ Σίσι και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν στη χώρα τους για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία της, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο να δηλώνει κατά τη συνάντηση ότι βασικός στόχος του Καΐρου είναι «να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού».

Όπως αναφέρει το Reuters, o Σίσι, μετά τη συνάντηση που είχε με φυλάρχους, κυρίως από την ανατολική Λιβύη, είπε ότι η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι φύλαρχοι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μετέβησαν αεροπορικώς χθες από τη Βεγγάζη στο Κάιρο για να συνομιλήσουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μια συνάντηση που έφερε τον τίτλο «Αίγυπτος και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ορισμένοι από τους αυτούς τους τοπικές ηγέτες φωνάζουν ρυθμικά «Σίσι» και «Χάφταρ» κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει να αντισταθμίσει τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που εδρεύει στην Τρίπολη. 

Φωτογραφία: AP