Al Monitor: «Μπλοκ» Αιγύπτου-ΗΑΕ κατά της τουρκικής επεκτατικότητας στη Σενεγάλη

Al Monitor: «Μπλοκ» Αιγύπτου-ΗΑΕ κατά της τουρκικής επεκτατικότητας στη Σενεγάλη

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν να δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις με τη Σενεγάλη για να αντισταθμίσουν την επεκτατικότητα της Τουρκίας η οποία φτάνει μέχρι και τη Δυτική Αφρική. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Monitor, μια κοινοβουλευτική επιτροπή υπό τον Αιγύπτιο αξιωματούχο Μάι Μαχμούντ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Σενεγάλη για να συζητήσει την εμβάθυνση των σχέσεων σε διάφορους τομείς. «Η Αίγυπτος βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής και κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τον ιστορικό της ρόλο στη στήριξη των αφρικανικών λαών», δήλωσε στην Al Monitor, ο Μ. Μαχμούντ.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, η διεθνής εταιρεία εκμετάλλευσης και ανάπτυξης λιμένων DP World, συμφερόντων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου project στη Σενεγάλη αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τη μεγαλύτερη επένδυσή της στην Αφρική.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σύμφωνα με την ιστοσελίδα αφότου πέρυσι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αφρικανική χώρα: «Χτίζουμε ένα κοινό μέλλον με τη Σενεγάλη, εμπνευσμένη από έναν βαθιά ριζωμένο ιστορικό δεσμό. Οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι να συμβάλουν περισσότερο στην οικονομία της χώρας».

«Η Τουρκία κατέβαλε εντατικές προσπάθειες το 2020 για να εδραιώσει τους δεσμούς της με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, κυρίως τη Σενεγάλη, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και σφραγίζοντας συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς», δήλωσε στην Al Monitor, ο Αμάνι αλ Τάουηλ, διευθυντής του προγράμματος για την Αφρική στο Κέντρο Al-Ahram για Πολιτικές και Στρατηγικές Μελέτες.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εγείρει τις ανησυχίες ορισμένων χωρών, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχετικά με τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος. «Το Κάιρο και το Αμπού Ντάμπι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το δρόμο στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει καίρια θέση στη Δυτική Αφρική» προσθέτει.