ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 893,76 18,32 (2,09 %)

Τζίρος: 88,68 εκατ. €   RT

Aκτιβίστρια και κόρη υπουργού του Χίτλερ υπέρ αποπληρωμής του κατοχικού δανείου

Aκτιβίστρια και κόρη υπουργού του Χίτλερ υπέρ αποπληρωμής του κατοχικού δανείου

80 χρόνια από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων. Στις 6 Απριλίου 1941 οι Ναζί εισέβαλλαν στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουργκοσλαβίας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν και στην Αθήνα. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχασε πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες και αμάχους από την πείνα και τις κακουχίες. Ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης ως διευθυντής του υπουργείου Ανοικοδόμησης το 1946, υπολόγισε ήδη τότε πως οι καταστροφές που υπέστη η χώρα αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια. 

Σήμερα, 80 χρόνια αργότερα, στις 25 Μαρτίου η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου απέρριψε προτάσεις των Πρασίνων για επιστροφή του κατοχικού δανείου και της Αριστεράς για ευρύτερες επανορθώσεις, επαναλαμβάνοντας πως το θέμα έχει επιλυθεί νομικά και πολιτικά. Η υπερκομματική πρωτοβουλία πολιτών στο Βερολίνο με την επωνυμία «Σεβασμός για την Ελλάδα» έχει αντίθετη άποψη. Συστήθηκε ως σύλλογος το 2015 γιατί τότε ο γερμανικός Τύπος αναφερόταν στην Ελλάδα συχνά με τρόπο ανάρμοστο, επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού. Εξ ου και η επωνυμία του συλλόγου.

Ο σύλλογος ασχολείται με δράσεις που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη κυρίως χωριών που επλήγησαν από τη γερμανική Κατοχή, αλλά και με την εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Πρόεδρος του συλλόγου «Σεβασμός για την Ελλάδα» είναι η Χίλντε Σραμ, πρώην αντιπρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο και ιδρυτικό μέλος των Πρασίνων. Είναι παιδαγωγός, ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαν βουλευτής των Πρασίνων στο τοπικό κοινοβούλιο, συνέβαλε αποφασιστικά στη διασφάλιση δικαιωμάτων για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Επίσης, έχει βραβευθεί για τη δράση της για τη συμφιλίωση των λαών και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. 

Πατέρας της ήταν ο Άλμπερτ Σπέερ, αγαπημένος αρχιτέκτονας του Χίτλερ με εξέχοντα ρόλο την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και στενότατος συνεργάτης του. Από το 1942 ήταν υπουργός Εξοπλισμών. Στόχος του υπουργείου ήταν η οργάνωση της παραγωγής όπλων και η προμήθεια του στρατού. Η Χίλντε Σραμ μιλάει στο DW Greek για το κατοχικό δάνειο και μονολεκτικά για τον πατέρα της.