Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το Brexit - Η Ισπανία συνεχίζει να θέτει βέτο για το Γιβραλτάρ

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για το Brexit - Η Ισπανία συνεχίζει να θέτει βέτο για το Γιβραλτάρ

Απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τις απαιτήσεις της Ισπανίας σχετικά με το Γιβραλτάρ συναντώνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Το βασικό ζήτημα είναι η απαίτηση της Ισπανικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην υπερπόντια βρετανική κτήση και την Μαδρίτη. 

Χθες, μετά  από τηλεφωνική συνομιλία με την Βρετανίδα πρωθυπουργό ο Ισπανός ομόλογός της δήλωσε ότι οι θέσεις τους «συνεχίζουν να απέχουν πολύ. Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα προβάλουμε βέτο στο Brexit».

Παρά το γεγονός ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο μονομερώς, στόχος των  των Βρυξελλών είναι να υπάρξει μία συμφωνία με την καθολική έγκριση της Ε.Ε.

Το Γιβραλτάρ, επιμένει από την πλευρά του μέσω του κυβερνήτη Φάμπιαν Πικάρντο ότι συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς της εδαφικής αυτής ενότητας στην συμφωνία του Brexit.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση επί της προκαταρκτικής συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη ανάμεσα σε Ε.Ε και Βρετανία, αφού ελλοχεύει το ενδεχόμενο η Τερέζα Μέι να ζητήσει διαπραγμάτευση για άλλα ζητήματα.