7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Ακάρ: Συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ, υπονομεύουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Ακάρ: Συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ, υπονομεύουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία
Φωτογραφία αρχείου

Για τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη «κούρσα εξοπλισμών» της Ελλάδας και την προσπάθεια της χώρας του να αποκτήσει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.


Συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ, υπονομεύουν το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Ακάρ, «δείχνοντας» τις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ έκανε μια θετική και εποικοδομητική η συζήτηση με τον Παναγιωτόπουλο, όπως είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ είπε πως «η Τουρκία στηρίζει την επίλυσή τους μέσα από τoν διάλογο και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Περιμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνάντησης στο μέλλον» είπε ο Ακάρ. «Πάντα λέγαμε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις δεν είναι ωφέλιμες. Έχουμε πει στους συνομιλητές μας και συνεχίζουμε να το λέμε, ότι ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες και άνθρωποι εμφανίζονται στο προσκήνιο και μιλούν γ' αυτό το ζήτημα και ότι αυτό πρέπει να αποτραπεί», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Την ίδια στιγμή, με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, πραγματοποιούνται κάποιες ενέργειες, κυρίως εξοπλιστικές. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί το λέμε αυτό; Προσπαθούμε να ζήσουμε μαζί, να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, να επωφεληθούμε από τον πλούτο που είναι διαθέσιμος και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μας ζουν με ασφάλεια και ευημερία», υπογράμμισε ο Ακάρ.

«Εκτός από αυτό, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρόλο που είμαστε στο ΝΑΤΟ, η αναζήτηση διαφορετικών συμμαχιών θα βλάψει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και τις διμερείς σχέσεις και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

Επιπροσθέτως σχολιάζοντας τις «συμμαχίες» με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Ακάρ έδειξε ξανά την ενόχληση της Τουρκίας, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο να ενεργούμε πάντα σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των υπαρχουσών συμμαχιών. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία βρισκόμαστε, είναι η ισχυρότερη αμυντική οργάνωση που έχει υπάρξει. Επομένως, όλοι θα πρέπει να δουν ότι οι διαφορετικές επιδιώξεις δεν είναι κατάλληλες όσο βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ. Εάν υπάρχει χωριστή συμμαχία μεταξύ συμμάχων, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, είναι επίσης ενάντια στο όραμα του ΝΑΤΟ για το 2030. Το ΝΑΤΟ μιλά για ενότητα και ομόνοια».

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στη «κούρσα εξοπλισμών» στην οποία έχει μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αναρωτήθηκε: «Στην Ελλάδα λένε πως η εξοπλιστική ενίσχυση "δεν στοχεύει εναντίον της Τουρκίας". Τότε, ενάντια σε ποιον στοχεύει;».

«Η Τουρκία δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τους συμμάχους και τους εταίρους της, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δούμε ότι η Ελλάδα, που έχει οικονομικά προβλήματα, μπαίνει σε τέτοιες περιπέτειες, που θα κάνουν τη ζωή του ελληνικού λαού ακόμη πιο δύσκολη», πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για την επιθυμία να προμηθευτεί η Τουρκία F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ ανέφερε: «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό των 84 εκατομμυρίων, τη γη, τα δικαιώματα και τη νομοθεσία μας. Πώς το κάνουμε αυτό; Θα το κάνουμε με τον στρατό μας. Τι σημαίνει στρατός; Σημαίνει προσωπικό και εξοπλισμοί. Αυτό προσπαθούμε να το εκπληρώσουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να εξοπλίσουμε τον στρατό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».