7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Ακάρ για Ελλάδα: Προσπαθεί να αναλάβει ρόλο πέραν του αναστήματός της

Ακάρ για Ελλάδα: Προσπαθεί να αναλάβει ρόλο πέραν του αναστήματός της

«Ορισμένες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που υπερβαίνει το μέγεθος και τη δύναμή τους. Αυτές οι δουλειές είναι πέραν του αναστήματος τους» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αφήνοντας σαφές αιχμές κατά της Ελλάδας, ενώ την κατηγόρησε πως μαζί με τη Γαλλία προσπαθούν να χωρίσουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μάλιστα, ο Ακάρ, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση της Deutche Welle, προειδοποίησε πως «πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά» και σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός. Ενώ υπάρχουν σύμμαχοι εδώ, οι συμμαχίες εντός της συμμαχίας θα διασπάσουν τόσο την αμυντική δύναμη της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Το βλέπουν αυτό».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι παρόλα αυτά «ορισμένες χώρες δεν δίνουν προσοχή σε αυτά εξαιτίας του εγωισμού τους ή των πολιτικών φιλοδοξιών των ηγετών τους, βλάπτουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

«Kάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, του λόγου, της συνάντησης. Από την άλλη, είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και συνεχίζουμε να το λέμε. Είμαστε αποφασισμένοι, με ισχυρή βούληση και ικανοί για αυτό», υπογράμμισε ο κ. Ακάρ.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο επιχείρησης στη Συρία και είπε: «ό, τι πρέπει να γίνει για την προστασία και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε στο πλαίσιο της ηγεσία του Προέδρου μας, όταν έρθει η ώρα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι 'αυτό».

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι πιστή στις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και τη Ρωσία στη Συρία και πληροί τις απαιτήσεις της, ο Ακάρ είπε, «το PKK ισοδυναμεί με YPG» και τόνισε ότι ο μόνος στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι οι τρομοκράτες.

Ο Υπουργός Ακάρ είπε: «Στο πλαίσιο της έντονης μάχης κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου 2015, 18.609 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής. Από την 1η Ιανουαρίου, ο αριθμός των εξουδετερωμένων τρομοκρατών έφτασε τους 2.201».