Αιθιοπία: Ανησυχία ΟΗΕ για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα της Τιγκρέ

Αιθιοπία: Ανησυχία ΟΗΕ για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την πρωτεύουσα της Τιγκρέ

Η ανώτατη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες για συγκέντρωση αρμάτων μάχης και πυροβολικού γύρω από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Τιγκρέ, τη Μέκελε, μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε η αιθιοπική κυβέρνηση προτού υλοποιήσει μια απειλή για επίθεση.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν «σαφείς και ξεκάθαρες εντολές στις δυνάμεις τους» να προστατεύσουν τους αμάχους, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη από την εκπρόσωπο Ραβίνα Σαμντασάνι, η Μπατσελέτ εξέφρασε «ανησυχία για τη συγκέντρωση αρμάτων μάχης και πυροβολικού γύρω από τη Μέκελε, πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκρέ, έπειτα από το τελεσίγραφο 72 ωρών που εξέδωσε η κυβέρνηση».

Αυτή η ρητορική μπορεί να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια των εχθροπραξιών που θα μπορούσε επίσης να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου αυτό καθεαυτό, πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

«Έχουμε δει έναν Αιθίοπα συνταγματάρχη να βγαίνει και να λέει εκεί ότι δεν θα υπάρξει έλεος. Από την άλλη πλευρά έχετε την ηγεσία του TPLF (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ) να λέει ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν. Αυτό το είδος της ρητορικής είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και μπορεί να προκαλέσει ή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε η Σαμντασάνι.

Οι δυνάμεις της Τιγκρέ δήλωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν μια μεραρχία του αιθιοπικού στρατού στις μάχες για τον έλεγχο της βόρειας επαρχίας όπου ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τρεις εβδομάδες έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει γενικότερη ανησυχία.

Αν δυνάμεις του TPLF λάβουν θέσεις μεταξύ των αμάχων, αυτό δεν δίνει στις αιθιοπικές δυνάμεις «λευκή επιταγή» να απαντήσουν με τη χρήση πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, είπε η Μπατσελέτ.

Περίπου 40.000 Αιθίοπες πρόσφυγες κατέφυγαν στο ανατολικό Σουδάν αφότου ξέσπασε η κρίση στις 4 Νοεμβρίου, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 5.000 που διέφυγαν από τις συγκρούσεις στην Τιγκρέ το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μπάμπαρ Μπάλοχ.

Μπορεί να υπάρχουν «πολύ σοβαρές, μαζικές» εσωτερικές εκτοπίσεις στην Τιγκρέ, εν μέσω επικοινωνιακού μπλάκαουτ, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Γενς Λάρκε, ο οποίος πρόσθεσε πως περίπου 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν «αποκλειστεί» στη Μέκελε.