Αίγυπτος: Την Τρίτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αίγυπτος: Την Τρίτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου θα τοποθετηθεί δια ψηφοφορίας αύριο Τρίτη όσον αφορά την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος ώστε μεταξύ άλλων να παραταθεί η θητεία του προέδρου της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Αλί Αμπντελάαλ.

Με βάση την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Σίσι ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσει άλλες δύο, εξαετείς θητείες στην προεδρία αφού ολοκληρώσει την τρέχουσα, το 2022.

Ωστόσο, νεότερο προσχέδιο του αναθεωρημένου άρθρου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αφήνει να εννοηθεί πως ο Σίσι θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2030, αφού θα παρατείνει την τρέχουσα θητεία του κατά δύο χρόνια και θα του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024.

Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες Κυριακή ότι το αναθεωρημένο άρθρο εγκρίθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής και πρόκειται πλέον να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανόν αύριο.

Ο Αμπντελάαλ είπε ότι οι τροποποιήσεις με εκπροσώπους διάφορων κοινωνικών τομέων που οργανώθηκαν από το κοινοβούλιο για να ακουστούν και άλλες απόψεις.

Εάν εγκριθεί από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο η αναθεώρηση του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του μήνα πριν εφαρμοστεί, είπε ο Αμπντελάαλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ