Αίγυπτος: 20 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού

Αίγυπτος: 20 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού

Είκοσι φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, καθώς και στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε το επιτελείο την Τετάρτη.

Μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας αντιμετωπίζουν την κλιμάκωση της δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚ.

Στις αρχές της χρονιάς, ο στρατός εξαπέλυσε κατά διαταγή του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που βάπτισε «Σινά 2018», με στόχο να ξεριζώσει τους τζιχαντιστές του αιγυπτιακού βραχίονα του ΙΚ, η δράση των οποίων είναι έντονη στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, από την περιοχή.

«Επτά πολύ επικίνδυνοι» τζιχαντιστές, μέλη ενός «πυρήνα τρομοκρατών» σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στην περιοχή των συνόρων με τη Λιβύη, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού.

Έκανε επίσης λόγο για τον θάνατο «13 (τζιχαντιστών) σε ανταλλαγές πυρών» με άνδρες των σωμάτων ασφαλείας στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του Σινά και τις συλλήψεις άλλων 18.

Κατά τους επίσημους αριθμούς, περίπου 300 τζιχαντιστές και περίπου 30 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης «Σινά 2018».

Στον Τύπο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Ο στρατός είχε οργανώσει τον Ιούλιο για ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ μια σπάνια περιήγηση στην Αλ Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό των επιχειρήσεων που διεξάγει ο αιγυπτιακός στρατός.

Η αμερικανική ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε σημειώσει σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο ότι εξαιτίας της επιχείρησης αυτής, «ως και 420.000 κάτοικοι τεσσάρων πόλεων» στο βορειοανατολικό τμήμα της Αιγύπτου έχουν «επειγόντως» ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο στρατός διαβεβαιώνει ότι οι πολίτες στην περιοχή υποστηρίζουν την επιχείρηση και ότι τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ