Αιφνίδια αποχώρηση του Βραζιλιάνου Διευθυντή του ΠΟΕ

Αιφνίδια αποχώρηση του Βραζιλιάνου Διευθυντή του ΠΟΕ

Τα σενάρια παραίτησης του Ρομπέρτο Αζεβέντο, Γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), επιβεβαιώθηκαν και επισήμως με τον Βραζιλιάνο διπλωμάτη να ανακοινώνει την αποχώρηση του πριν τη λήξη της θητείας του το 2021.

Ο Βραζιλιάνος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και η δεύτερη τετραετής θητεία του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, μια οικογενειακή απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού», εξήγησε απευθυνόμενος στα μέλη του ΠΟΕ.

«Δεν τρέφω καμία πολιτική φιλοδοξία», διαβεβαίωσε ο 62χρονος, διαψεύδοντας εμμέσως τις εικασίες ότι σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του 2022 απέναντι στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αποχωρεί για λόγους υγείας.

«Καθώς οι χώρες μέλη αρχίζουν να διαμορφώνουν την ατζέντα του ΠΟΕ για τη νέα πραγματικότητα στη μετά την Covid εποχή, θα πρέπει να το κάνουν με έναν νέο γενικό διευθυντή», πρόσθεσε. Από την έναρξη της πανδημίας, ο Αζεβέντο απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και ιατρικών εφοδίων.

Η πρόωρη αποχώρηση του Βραζιλιάνου σημειώνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία υφίσταται το χειρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Το παγκόσμιο εμπόριο πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού που οδήγησε σε κατάρρευση την παραγωγή και τις συναλλαγές.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΠΟΕ ο οποίος ρυθμίζει τους κανόνες του εμπορίου μεταξύ 164 χωρών είχε σοβαρά προβλήματα. Η σταθερότητα του ΠΟΕ δέχτηκε μεγάλο χτύπημα όταν οι ΗΠΑ παρέλυσαν το σύστημα επίλυσης διαφορών του οργανισμού, αφού μπλόκαραν τους νέους διορισμούς στην επταμελή επιτροπή που διαχειρίζεται τις προσφυγές. Επομένως, το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να εκδώσει αποφάσεις για μελλοντικές υποθέσεις από τις 11 Δεκεμβρίου, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ενεργά μέλη.