Άγρια δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς στη Βουλγαρία

Άγρια δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς στη Βουλγαρία

Mια 33χρονη δημοσιογράφος από τη Βουλγαρία βιάστηκε και δολοφονήθηκε άγρια το βράδυ του Σαββάτου στη βουλγαρική πόλη Ρούσε.

Η Βικτόρια Μαρίνοβα, δημοσιογράφος και παραγωγός του τηλεοπτικού σταθμού TVN, διεξήγαγε έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς που αφορά διασπάθιση κοινοτικών πόρων. Η βουλγαρική αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία της Μαρίνοβα σχετίζεται με την έρευνά της.

Ωστόσο, η τελευταία εκπομπή της Mαρίνοβα αφορούσε έρευνα από ομάδα βουλγάρων δημοσιογράφων για εταιρείες που εμπλέκονται σε κοινοτικά χρηματοδοτούμενα σχέδια υποδομών και διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές. Υποστήριξε ότι το 30 με 40% της χρηματοδότησης που έλαβε ένας όμιλος εταιρειών σπαταλήθηκε από τη διαφθορά και τις δωροδοκίες.

Ο περιφερειακός εισαγγελέας της Ρούσε, Γκεόργκι Γκεόργκιεφ, δήλωσε στον guardian, πως ο θάνατος της προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία. 

Το άψυχο σώμα της δημοσιογράφου αναγνωρίστηκε, όπως αναφέρουν οι αρχές, από τατουάζ με τα αρχικά της, καθώς επάνω της δεν βρέθηκαν ούτε το κινητό της τηλέφωνο, ούτε τα κλειδιά της, ενώ έλειπαν και τα ρούχα της.

Ο Γκεόργκιεφ δήλωσε επίσης ότι οι αρχές αναζητούν όλους τους οδηγούς, που φέρεται να εμπλέκονται, αν και η αστυνομία δήλωσε ότι το έγκλημα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έρευνα που έκανε.

Ομάδες καταπολέμησης της διαφθοράς και ευρωβουλευτές ζήτησαν από την βουλγαρική κυβέρνηση και τις αρχές την πλήρη διερεύνηση του θανάτου της δημοσιογράφου.

Παράλληλα, πλήθος δημοσιογράφων έγραψαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκλονισμένοι από την δολοφονία και υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη δημοσιογράφος που ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός χρόνου. Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, στην Μάλτα, και τον Φεβρουάριο ο σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις βουλγαρικές αρχές «να ρίξουν φως σε αυτήν την αποτρόπαιη ενέργεια», ζητώντας να τεθούν υπό προστασία οι συνάδελφοι της Βικτόρια Μαρίνοβα. Το ίδιο αίτημα διατυπώθηκε από την ερευνητική ιστοσελίδα Bivol.bg, του Ντίμιταρ Στογιάνοφ, του δημοσιογράφου που παρουσιάσθηκε στην εκπομπή της.

«Είμαστε σε σοκ. Ποτέ δεν έχουμε λάβει απειλή υπό οποιαδήποτε μορφή», δήλωσε στο AFP δημοσιογράφος του TVN Ruse, συνεργάτης του θύματος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους.

Περιέγραψε την Βικτόρια Μαρίνοβα ως μία δημοσιογράφο «πειθαρχημένη, φιλόδοξη, που έφθανε μέχρι το τέλος και διακρινόταν από μεγάλο αίσθημα δικαίου».

Είχε δώσει τον λόγο σε ανθρώπους που υπέφεραν, που αντιμετώπιζαν προβλήματα συζυγικής βίας, αλκοολισμού, αναπηρίας.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι βούλγαροι ερευνητές δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι «σε πολλές μορφές πίεσης και εκφοβισμού» και αντιμετωπίζουν «ολιγάρχες που ασκούν μονοπώλιο στην ενημέρωση και με αρχές που θεωρούνται ύποπτες για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα».

Σύμφωνα με την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με έδρα την Βουλγαρία, οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι.

Η συχνότητα των περιστατικών βίας κατά των γυναικών είναι επίσης ανησυχητικό φαινόμενο στην Βουλγαρία.