Αγωγές Ντ. Τραμπ κατά Deutsche Bank και Capital One για τα οικονομικά στοιχεία

Αγωγές Ντ. Τραμπ κατά Deutsche Bank και Capital One για τα οικονομικά στοιχεία

Αγωγές κατά των Deutsche Bank και Capital One, προκειμένου να τις εμποδίσει να παραδώσουν οικονομικά αρχεία που έχουν ζητήσει οι Δημοκρατικοί κατέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από κοινού με τα παιδιά του και επτά εταιρείες του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ μέσα στον Απρίλιο, ώστε να εμποδίσει τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων να διερευνήσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τα οικονομικά του αρχεία.

Η μήνυση κατατέθηκε στη Νότια Δικαστική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατά της Deutsche Bank, που είναι μία από τις τράπεζες που έχουν δανείσει τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και κατά της Capital One. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί να ακυρωθούν οι κλητεύσεις των επιτροπών πληροφοριών και οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά συνέπεια να μην είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να συμμορφωθούν σε αυτές.

«Στόχος των κλητεύσεων είναι η παρενόχληση του Αμερικανού προέδρου, να διερευνηθεί κάθε πτυχή των προσωπικών οικονομικών του στοιχείων, των επιχειρήσεών του, καθώς και των προσωπικών πληροφοριών τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του», αναφέρεται στη μήνυση.

Στην αγωγή που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη, οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι κλήσεις για την παράδοση στοιχείων που εξέδωσαν οι Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Deutsche Bank και την Capital One δεν είναι έγκυρες, καθώς παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας του τραπεζικού απορρήτου, ενώ δεν έχουν ως στόχο την παραγωγή νομοθετικού έργου.

Τουλάχιστον ένα δικαστήριο έχει προηγούμενα αποφανθεί ότι ισχυρισμοί, όπως οι παραπάνω δεν μπορούν να σταματήσουν την έκδοση κλήσεων από το Κογκρέσο.

Για την περίπτωση αυτή, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομέρειες για τις κλήσεις που έλαβαν οι τράπεζες, ενώ έμαθαν για την αποστολή τους μέσω της Deutsche Βank στις 17 Απριλίου.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι πρόεδροι των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικοί Άνταμ Σιφ και Μαξίν Γουότερς που εκλέγονται στην Καλιφόρνια, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο τράπεζες έχουν λάβει τις κλήσεις από τις επιτροπές τους για την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ.