Ανακρίνεται από τις κινεζικές αρχές ο επικεφαλής της Interpol

Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018, 13:36
-A +A
Ανακρίνεται από τις κινεζικές αρχές ο επικεφαλής της Interpol

Υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές φέρεται να είναι ο αρχηγός της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, που αγνοείται από τις 29 Σεπτεμβρίου, όταν έφυγε για ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με κινεζική εφημερίδα ο Χονγκγουέι, ανακρίνεται, για άγνωστους ακόμα λόγους.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η South China Morning Post, ο κινεζικής καταγωγής επικεφαλής της Interpol, βρέθηκε στα χέρια των κινεζικών αρχών από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο Πεκίνο, και πλέον κρατείται σε «άγνωστη» τοποθεσία όπου και ανακρίνεται.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το europe1.fr, ο 64χρονος Κινέζος επικεφαλής της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι αγνοείται από τις 29 Σεπτεμβρίου, όταν έφυγε για ταξίδι στην Κίνα.

Έκτοτε δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του, ενώ ούτε έχει αναφερθεί η παρουσία του σε κάποιο σημείο.

Την εξαφάνισή του ανέφερε στις αρχές η σύζυγός του.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση στο Twitter η Ιντερπόλ αναφέρει ότι «είναι ενήμερη» για τις πληροφορίες σχετικά με την «υποτιθέμενη εξαφάνιση» του Μενγκ και ότι η υπόθεση αφορά «τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα».

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Γερμανός γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, ο Γιούργκεν Στοκ και όχι ο Μενγκ είναι «υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία» της.

Η αιφνιδιαστική εξαφάνιση υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, ιδίως στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, 64 ετών, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριιο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί. Η θητεία του λήγει το 2020. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ.

Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια «για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα