Άγκυρα: Ο Μπόλτον λέει ψέματα στο βιβλίο του
Τουρκία

Άγκυρα: Ο Μπόλτον λέει ψέματα στο βιβλίο του

Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να υποβαθμίσει τα όσα υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του για τη θητεία του στον Λευκό Οίκο και τη σχέση Τραμπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τα «προπαγάνδα» και «ψέματα».

«Βρίσκουμε ανάρμοστο το γεγονός ότι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ συμμάχων για να προωθήσουν την ατζέντα τους» σχολίασε ο Φαχρεντιν Αλτουν, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου. Ο Αλτούν χαρακτήρισε το βιβλίο του Μπόλτον μονόπλευρο» και «προσπάθεια να χαλάσει τις σχέσεις των στενών συμμάχων».

Στο βιβλίο του ο Μπόλτον κάνει αποκαλύψεις για την σχέση του Τούρκου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου αναφέρεται στις υποθέσεις της τράπεζας Halkbank, του Φετουλαχ Γκιουλέν και άλλων καυτών θεμάτων.

«Ήθελε να καταπέσει η υπόθεση Halkbank, απίθανο τώρα που οι αμερικανοί εισαγγελείς είχαν βυθίσει τα άγκιστρα τους στις απάτες της τράπεζας», γράφει ο Μπόλτον και συνεχίζει «Ενημέρωσα τον [Υπουργό Εξωτερικών Μάικ] Πομπέο και τον [Υπουργό Οικονομικών Στίβεν] Μνούτσιν για αυτό το κανάλι και οι δύο εξερράγησαν». Ο Μπράνσον απελευθερώθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2018 και έφτασε στην Ουάσινγκτον. 

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν έλεγε στον Τραμπ ότι η τράπεζα ήταν «εντελώς αθώα» όπως γράφει ο Μπόλτον. Έτσι ο πρόεδρος είπε στον ομόλογό του ότι «Θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν ήταν δικοί του αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν».

Επίσης, με σειρά αναρτήσεων στο twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι ο Τραμπ «έκανε πολύ περισσότερα ακούγοντας με προσοχή έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ απ' ό,τι μερικές από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις».

«Η πρόσφατη έκδοση ενός βιβλίου γραμμένου από έναν πρώην υψηλόβαθμο Aμερικανό αξιωματούχο παρουσιάζει παραπλανητικά, μονόπλευρα και παραποιημένα τις συνομιλίες του ηγέτη μας προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει ο Αλτούν στην ανάρτησή του.

«Θεωρούμε αξιοκατάκριτο το γεγονός ότι πρώην αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν σοβαρές διπλωματικές συνομιλίες και προσπάθειες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία για τις εγχώριες πολιτικές τους ατζέντες», σημειώνει ακόμα ο Φαχρετίν Άλτουν.

Σύμφωνα με τον Άλτουν, ο Ερντογάν και ο Τραμπ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επιδιορθώσουν και να διατηρήσουν σταθερές τις σχέσεις των χωρών τους παρά τις «βαθιές διαφορές» στις πολιτικές και «κάποιες εχθρικές φωνές προς την Τουρκία στην Ουάσινγκτον». Δηλώνει ακόμα ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει τις προτεραιότητες της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία «τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά», περιλαμβανομένου του ζητήματος της Halkbank

Επίσης, επισημαίνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα επιβιώσει τέτοιων προσπαθειών και ακόμη και θα ευδοκιμήσει στο τέλος. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει τις ειλικρινείς και ξεκάθαρες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».