ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Άγκυρα για «Φόρουμ Φιλίας»: Εχθρική πρωτοβουλία, υπονομεύει την ΕΕ

Άγκυρα για «Φόρουμ Φιλίας»: Εχθρική πρωτοβουλία, υπονομεύει την ΕΕ

Τη σαφή ενόχληση της Τουρκίας για τη διεξαγωγή του Φόρουμ Φιλίας σήμερα στην Ελλάδα εξέφρασε ο Χ. Ακσόι, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες» τα όσα ειπώθηκαν και κάνοντας λόγο για «εχθρική» πρωτοβουλία που «υπονομεύει τις προσπάθειες» της ΕΕ στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως «το ελληνοκυπριακό δίδυμο εργάζεται για να αποτρέψει τις προσπάθειες δημιουργίας θετικής ατζέντας με την Τουρκία και ζητά βοήθεια από άλλους».

Αναλυτικά η δήλωση του Χ. Ακσόι αναφέρει:

«Δεν είναι δυνατόν για κανένα φόρουμ, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, η οποία αποτελεί βασική χώρα στην περιοχή της, και τους Τουρκοκύπριους ,να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας στην περιοχή.

Αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες που απευθύνονται στη χώρα μας από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο τέλος αυτού του φόρουμ, το οποίο υποστηρίχθηκε ότι "δεν στοχοποιεί καμία χώρα", δείχνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να οικοδομηθεί πάνω στην εχθρότητα προς την Τουρκία, όχι στη «φιλία».

Κριτική στις ανθρωπιστικές και δικαστικές πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι δικαίωμα εκείνων που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης, αγκαλιάζοντας τους συνωμότες του πραξικοπήματος για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών αιτημάτων και υπολογισμό των στενών συμφερόντων , εκείνων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο που θα μπορούσε να διαιρέσει τη Συρία και το Ιράκ, και εκείνων που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια στην κατοχή του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν.

Σε μια εποχή που η Τουρκία προσπαθεί να καθιερώσει ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρόταση διεθνούς διάσκεψης, αυτή η στάση απέναντι στη χώρα μας είναι εχθρική. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Οι προσπάθειες του ελληνικού /ελληνοκυπριακού διδύμου να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί να δημιουργήσει η ΕΕ με την υποψήφια χώρα, την Τουρκία, και η πολιτική τους στηριγμένη στην ελπίδα της στήριξης των άλλων ,,απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή  μας. Καλούμε αυτό το δίδυμο να είναι λογικό και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ να μην γίνονται  θύματα των παιχνιδιών των άλλων»..