«Αφελής» ο Πάουελ, «κουφιοκέφαλοι» οι αξιωματούχοι

«Αφελής» ο Πάουελ, «κουφιοκέφαλοι» οι αξιωματούχοι

Νέα επίθεση κατά του επικεφαλής και των αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εξαπέλυσε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως τα επιτόκια πρέπει να πέσουν «στο μηδέν ή και κάτω από αυτό» και επιρρίπτοντας ευθύνες για επιβράδυνση της Οικονομίας. Μίλησε για «αφέλεια» του Τζερόμ Πάουλ και «κουφιοκέφαλους» αξιωματούχους.

«Η Federal Reserve θα έπρεπε να κατεβάσει τα επιτόκιά μας στο ΜΗΔΕΝ ή κάτω απ'' αυτό και θα έπρεπε τότε να αρχίσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να πληρώνουν πάντα το χαμηλότερο επιτόκιο. Όχι πληθωρισμός! Η αφέλεια του Ζερόμ Πάουελ και της Federal Reserve είναι αυτή που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν ήδη άλλες χώρες».

Ο αμερικάνος πρόεδρος εδώ και καιρό τοποθετείται κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η διστακτικότητά τους να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική αποτελεί πλήγμα για την οικονομία και μάλιστα μεγαλύτερο από τις συνέπειες που έχει ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια τον Ιούλιο για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσηςκατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% έως 2,5%.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε τότε ότι η αβεβαιότητα που απορρέει από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και επηρεάζει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας ήταν μια «νέα πρόκληση», προκαλώντας συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Fed και πως θα μπορούσε να αλλάξει τις οικονομικές συνθήκες.