7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Αδελφή Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ ερμηνεύουν λανθασμένα τις προθέσεις μας

Αδελφή Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι ΗΠΑ ερμηνεύουν λανθασμένα τις προθέσεις μας
AP Photo/Felipe Dana, File

Η αδελφή του ηγέτη Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη να μην παρερμηνεύουν τα σχόλια του λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταλήξει σε απογοήτευση, καθώς ένας απεσταλμένος της Ουάσινγκτον βρίσκεται στη Σεούλ με σκοπό να ξαναρχίσει συνομιλίες με τον Βορρά.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ ανώτερη αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας σε δήλωση της στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ερμηνεύουν μηνύματα από τη Βόρεια Κορέα με «λάθος τρόπο», απαντώντας έτσι στα πρόσφατα σχόλια του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν ο οποίος χαρακτήρισε ένα «ενδιαφέρον σημάδι» τις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Προ ημερών ο Κιμ είπε πως είναι έτοιμος για «διάλογο και αντιπαράθεση», επισημαίνοντας, όμως, πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί και αναμένει μια απευθείας επικοινωνία από την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να βολευτούν. Η προσδοκία, αυτή θα τους βυθίσει σε μεγαλύτερη απογοήτευση», είπε η Κιμ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο Σουνγκ Κιμ ο Αμερικανός διπλωμάτης κορεατικής καταγωγής που διορίστηκε επιτετραμμένος των ΗΠΑ για θέματα Βόρειας Κορέας, τον ίδιο ρόλο υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στη Σεούλ για συνάντηση με τον πρόεδρο της Μουν Γιάε Ιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Μουν, ότι ο ίδιος έχει τη βούληση να συναντηθεί με τον Κιμ υπό τις σωστές συνθήκες, αν συμφωνήσει να συζητήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι σύμβουλοι του συναντήθηκαν πρώτα με τους ομολόγους τους από τη Βόρεια Κορέα, για να κάνουν την κατάλληλη προετοιμασία.