Α. Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε εναντίον όσων θέλουν να βλάψουν τους δυτικούς θεσμούς

Α. Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε εναντίον όσων θέλουν να βλάψουν τους δυτικούς θεσμούς

Η ομιλία της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Νταβός σημαδεύτηκε από την ισχυρή υπεράσπιση του μεταπολεμικού δυτικού οικοδομήματος το οποίο υφίσταται, όπως η ίδια ανέφερε, «κλυδωνισμούς».

Σε μια ομιλία προς τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός, η Μέρκελ προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να σκεφτούν πέρα ??από τα στενά εθνικά τους συμφέροντα και να «μεταρρυθμίσουν» τους παγκόσμιους θεσμούς με σκοπό να επιτύχουν «κερδοφόρα», όπως ανέφερε αποτελέσματα. 

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ακεραιότητας του μεταπολεμικού οικοδομήματος το οποίο, όπως σημειώνει το Reuters κινδυνεύει από τη προσέγγιση Τραμπ. 

«Ο Δυτικός κόσμος πρέπει να δράσει κατά του κατακερματισμού της διεθνούς αρχιτεκτονικής και να είναι έτοιμος να μεταρρυθμίσει τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα», ανέφερε η Μέρκελ στη δική της ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε το εθνικό συμφέρον μας με τρόπο που σκεφτόμαστε τα συμφέροντα των άλλων και από αυτό δημιουργούμε καταστάσεις ευνοϊκές για όλους, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για πολυμέρεια», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ είπε ακόμη πως διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να μεταρρυθμιστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τάχθηκε υπέρ της πολυμέρειας ως εγγυητή μιας κατάστασης “win-win” (όπου όλοι κερδίζουν).

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ακανθώδες ζήτημα του Brexit, λέγοντας «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια στενή σχέση με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ένωση. Θα πρέπει όλοι τώρα να ζήσουμε με το σοκ ότι η Βρετανία θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλη η ενέργεια και οι σκέψεις μου είναι επικεντρωμένες στο να επιτευχθεί αυτό με μεθοδικό τρόπο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια καλή εταιρική σχέση για το καλό όλων».

«Αλλά είμαστε επίσης μια περιοχή εμπορίου και όσο πιο στενές και λιγότερο περίπλοκες είναι οι σχέσεις μας τόσο το καλύτερο. Όμως αυτό τώρα βρίσκεται φυσικά στα χέρια της Βρετανίας», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

AP Photo