Α. Μέρκελ: Η Τουρκία πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ για γεωστρατηγικούς λόγους

Α. Μέρκελ: Η Τουρκία πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ για γεωστρατηγικούς λόγους

Η Τουρκία είναι «δύσκολος» εταίρος, αλλά πρέπει για γεωστρατηγικούς λόγους να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και περιέγραψε την Συμμαχία ως «σημαντικότερη απ'' ό,τι ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου».

Απευθυνόμενη, εμμέσως πλην σαφώς στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από αυτό για την ασφάλειά της.

«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή έστω εξίσου», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή την στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, αλλά εξαρτάται από την Συμμαχία.

«Τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η κυρία Μέρκελ, για να συνεχίσει: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό», για γεωστρατηγικούς λόγους.

Επίσης, σημείωσε ότι το 2020 οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ, ενώ το όριο του 2% θα έχει επιτευχθεί έως το 2024, ενώ αναφερόμενη στα δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, διαφορετικά «θα χάσουμε αυτές τις χώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ