Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 19:17

-A +A

Α. Μέρκελ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 19:17
Α. Μέρκελ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό
-A +A

«Θα ήμουν κακή Καγκελάριος, εάν ήδη σήμερα ανακοίνωνα μια ημερομηνία», δήλωσε τη Δευτέρα η 'Ανγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με άμεσες πιστώσεις ύψους μέχρι 800.000 ευρώ, με κρατική εγγύηση και χωρίς έλεγχο κινδύνου.

«Θα ήμασταν μια κακή κυβέρνηση, αν δεν σκεφτόμασταν μέρα-νύχτα το πώς θα επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στους κανονικούς ρυθμούς της προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία, αλλά θα ήμουν κακή Καγκελάριος, εάν ήδη σήμερα ανακοίνωνα μια ημερομηνία», δήλωσε χαρακτηριστικά η 'Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό.

«Εξακολουθούμε να ζούμε στην πανδημία», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της αυστριακής κυβέρνησης για άρση πολλών από τα μέτρα στις 14 Απριλίου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει με βάση τα δικά της δεδομένα - την πρώτη θέση έχει η υγεία». Διαβεβαίωσε δε ότι αμέσως μόλις οι ιατρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα φροντίσει για την επαναλειτουργία της χώρας.

Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ακόμη την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των επικριτών της, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει «την μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδρυσή της». Χαρακτήρισε μάλιστα την πανδημία του κορονοϊού ως «συμμετρικό σοκ» το οποίο πλήττει το ίδιο όλα τα κράτη - μέλη. «Είναι προς το συμφέρον όλων - και της Γερμανίας - η Ευρώπη να βγει ισχυρή από αυτή την πρόκληση. Η Γερμανία ευημερεί όταν ευημερεί και η Ευρώπη», συνέχισε η Καγκελάριος και είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ευρώπη και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πολίτες, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι οι ειδικοί έχουν αλλάξει τελευταία την άποψή τους και την θεωρούν χρήσιμη. «Αν αυτό αποδειχτεί, θα ζητήσουμε από τον κόσμο να το κάνει», δήλωσε και, αναφερόμενη στις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, τόνισε ότι «είναι σημαντικό από αυτή την πανδημία να διδαχτούμε ότι χρειαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα κάποια αυτονομία».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωσαν οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησαν οι νέες αυτές πιστώσεις αφορούν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους, θα δίνονται από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW και θα είναι εγγυημένες σε ποσοστό 100%.

Στόχος είναι να εγκρίνονται άμεσα, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Σολτς, να διασφαλιστεί ότι καμία υγιής εταιρία δεν θα κλείσει πριν επανέλθει η αγορά στην κανονική της λειτουργία. Μοναδικές προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη της εταιρίας, οι πωλήσεις και τα κέρδη κατά την προηγούμενη χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα